Paluchy czosnkowo-serowe Moje ostatnie odkrycie... przepyszne bułeczki serowo-czosnkowe o cudownej ziołowej woni i fikuśnym kształcie ...numer jeden naszych grilowych biesiad:) smakują dosłownie każdemu, nawet dzieciaki za nimi przepadają ,gdyż w smaku delikatnie przypominają pizzę :) Przepis z bloga: "Muffinki i nie tylko".Polecam.Składniki: na dużą porcję. - 1 kg mąki - duża kostka drożdży - 2 łyżki cukru - 2 szklanki ciepłego mleka - 2 jajka - olej - żółty serDodatkowo: - szynka lub chudy boczekMikstura czosnkowa: - 2 jajka - oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj - kilka rozgniecionych ząbków czosnku - spora ilośc ziół prowansalskichW bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia.Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.)Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową:Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach.Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe kawałki żółtego sera.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min. Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą solą.Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych.Wersja wzbogacona:W wersji delux do każdej bułeczki przed złożeniem, wkładamy cienki plasterek szynki lub chudego boczku a dopiero później roluje.Smacznego:)Wpis ten bierze udział w zabawie pt."Zabawa z drożdżami"
Niemiecki chleb wiejski
niedziela, 19 kwietnia 2009 17:03
Niemiecki chleb wiejskiTemu chlebkowi mówię zdecydowane "tak" :) Bardzo lubię żytnie chleby,przywodzą mi na myśl dawne staropolskie babcine wypieki, takie z pieców chlebowych jakże inne od tych dzisiejszych serwowanych w sklepach. Dlatego bardzo się ucieszyłam , gdy do "Weekendowej Piekarni" wybrano taki właśnie chleb.Chleb był bardzo smaczny, , miał chrupką skórkę , sprężysty miąższ oraz mnóstwo regularnych dziur , woń dodanych przypraw nadała mu wyjątkowego smaku. Przepis do ponownego wyróbowania:)Ponieważ po wymieszaniu moje ciasto miało zbyt zbitą strukturę, dodatkowo dolałam ok.80 ml wody. Przepis na chleb wybrała Liska.Polecam:)Składniki: (na keksówkę 27cm x 13cm). - 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej) - 350 g (1,5 szklanki) wody - 5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant - 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej typ 720 - 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej - 20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego - 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu - 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiejDodatkowo: - 80 ml wodyWlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto.Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut.Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny.Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.Formę wysmarować domowym smalecem i obsypać ziarnami słonecznika, sezamu, siemienia lnianego.Przelać ciasto, posypać jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.Piekarnik nagrzać do 230 st C.Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu. lub umieścić naczynię z wodą.Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut.Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.Smacznego:)
Chleb z czerwoną cebulą i oliwkami
piątek, 03 kwietnia 2009 9:10
Chleb z czerwoną cebulą i oliwkamiOstatnim czasem rozmiłowałam się w pieczeniu chlebków z przeróżnymi dodatkami, to zaskakujące jak jeden składnik może wpłynąć na cały smak i wygląd pieczonego chleba.Chlebek ładnie wyrósł, był bardzo mięciutki, sprężysty, chrupki, z miąższem o mnóstwie malutkich pęcherzyków...z pewnością przypadnie do gustu smakoszą oliwek, gdyż ich smak jest w nim bardzo mocno wyczuwalny . Mąż był zachwycony nowym smakiem chlebka , mnie osobiście smakował średnio, a to dlatego ,że ja nie znoszę oliwek ;) Mimo to pomijając moje odczucia i bazując wyłącznie na opinii męża ,chlebek polecam !Przepis z "Poradnika Domowego".Składniki: (na dwa dość spore bochenki ) - 7 szklanek mąki pszennej typ 720 ,( dałam 6 szkl. m.pszennej typ 650 i 1 szkl. m. pszennej razowej typ 2000) - 2 czerwone cebule - 2 łyżki stołwe oliwy - 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek ( dałam 1:1 czarnych i zielonych) - 2 łyżeczki soli - 4 łyżeczki drożdży suszonych ( dałam 10g zwykłych ) - 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty ( niestety nie dałam ) - 2 szklanki ciepłej ( nie gorącej!) wody Cebulę pokroić w cienkie talarki i zeszklić na oliwie.Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże , sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inne zieleninę.Wlać 2 szklanki wody.Wszystko dokładnie wymieszać , jeżeli ciasto jest zbyt suche dolać ciepłej wody ,(ja dolałam około 0,5 szkl. więcej) . Następnie zagniatać ciasto ok. 10 min.Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pół i uformować dwa bochenki,lub 16 małych podłużnych chlebków.Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, nakryć ściereczką i pozostawić aż wyrosną.Włączyc piekarnik na 220 stopni C. Wyrośnięte chlebki naciąć, posmarować oliwką i wstawić do piekarnika uprzednio spryskanego wodą.Duże bochenki piec 40 min. natomiast małe 25 min.Smacznego:)
Chleb włoski z suszonymi pomidorami
środa, 01 kwietnia 2009 9:14
Chleb włoski z suszonymi pomidoramiBardzo ciekawy chlebuś... mięciutki... pulchny... pachnący... o pięknym pomarańczowym kolorze miąższu i cudownym smaku suszonych pomidorów i cebuli.Dla mnie to taki słoneczny letni bochenek, już nie mogę się doczekać pierwszego wiosenno-letniego grilowania, gdyż chlebek ten będzie wybornie pasował do potraw z grilla :)Podczas wypieku chlebka w całym domu pachniało pizzą ;)Przepis z "Poradnika Domowego".Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej typ 850 - 25g drożdży - 2 szklanki ciepłego mleka - 2 łyżki stołowe cukru - łyżka stołowa gęstego przecieru pomidorowego - 3 płaty suszonych pomidorów odsączonych z zalewy - 5 łyżek stołowych oliwy z zalewy do suszonych pomidorów - 5 łyżek oliwy extra vergine - duża cebula - 2 łyżki soliDo miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, wlać pokruszone drożdże wymieszane ze 150 ml ciepłego mleko. Pozostałe mleko połączyć z przecierem i wraz z obiema oliwami wlać do mąki i wymieszać. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło ok. 2 godz.Potem wgnieść w ciasto pokrojone suszone pomidory oraz posiekaną cebulę.Uformować 4 okrągłe bochenki i ułożyć je w odstępach na natłuszczonej blaszce( po dwa na jednej) .Nakryć i trzymać w cieple, by urosły.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec 45 min.Smacznego:)Moje uwagi:Na raz piekłam 2 chlebki z połowy porcji,( chlebki te zajęły całą blaszkę ! ).
Chleb staropolski II
środa, 25 marca 2009 11:00
Chleb staropolski IIPrzepis na ten chlebek, jest moją delikatną modyfikacją chlebka Liski , którego miałam już przyjemność upiec Tu. Moje modyfikacje polegały na zastąpiąpieniu drożdży w zaczynie - zakwasem, dodaniu mąki pełnoziarnistej, ziaren siemienia lnianego, sezamu słonecznika. Dzięki czemu chlebek zyskał zupełnie inny smak i wygląd. Ostatnim czasem to mój numer jeden wśród pieczonych chlebków :)Poprzedni chlebek miał bardzo delikatny miąższ i posiadał wielkie dziury, ten miał nieco bardziej zbitą strukturę ,( lecz nie był twardy) i składał się z mnóstwa mniejszych pęcherzyków, a przez dodatek razowej mąki zyskał zupełnie nowe oblicze :) Ten chlebek w odróżnieniu do jego poprzednika pieczonego z dodatkiem drożdży wyrasta nieco dłużej, ale i smak ma o niebo lepszy .Polecam .Biga - 6 łyżek zakwasu żytniego - 225 ml ciepłej wody - 225 g mąki pszennej ( dałam typ 650)Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, (u mnie trwało to ok. 3,5 godziny.)Pozostałe składniki: - 75 g maki pszennej ( dałam typ 650) - 1,5-2 łyżeczki soli - 300 g zakwasu żytniego ( niekiedy daje ciut mniej) - ...
Paulinka9000