Jabłka w szlafrokach.doc

(56 KB) Pobierz
Jabłka w szlafrokach

Jabłka w szlafrokach

na ciepło

  1. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, dodać 1 jajko, 2 żółtka oraz śmietanę i szybko zarobić ciasto. Przykryć je i trzymać w lodówce do następnego dnia.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki
    i wydrążyć gniazda nasienne.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm
    i wykrawać kwadraty o boku 10 cm.
  4. Na środku każdego kłaść połówkę jabłka, do zagłębień po wydrążeniach włożyć dżem lub marmoladę, rogi kwadratu zlepić na środku nad jabłkiem, dokładnie zlepiając również krawędzie boków.
  5. Rozbić jajko i posmarować nim ciastka.
  6. Wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika (200-220°C) i piec około 20 minut, do zarumienienia.
  7. Po wyjęciu posypać ciastka cukrem pudrem
    i cukrem wanilinowym.

Jabłka w szlafrokach

·         Składniki:

·         Ciasto:

·         25 dag mąki

·         22 dag masła

·         2 jajka

·         2 żółtka

·         10 dag kwaśnej śmietany

·         Nadzienie:

·         75 dag jabłek

·         10 dag dżemu lub marmolady

·         3 łyżki cukru pudru

·         1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin