Ptasie mleczko.doc

(32 KB) Pobierz
Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Zdjęcie - Ptasie mleczko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

·         2 szklanki mleka (ja daję 3,2%)

·         2 bite śmietany w proszku

·         3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe, ja dałam czarną porzeczkę, cytrynową i pomarańczową)

·         1 paczka okrągłych biszkoptów

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty. Można oczywiście pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy.

Przygotować pierwszą warstwę: Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.

Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki cytrynowej.

Trzecia warstwa: Galaretkę pomarańczową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Wylać na pozostałe dwie warstwy i całość schłodzić.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin