Nugat orzechowy50 dag (2 szklanki) cukru,20 dag miodu sztucznego lub naturalnego,6 białek,1 łyżeczka octu,szklanka wody,30-50 dag łuskanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, cukier waniliowy lub esencja zapachowa,2 wafle Orzechy drobno pokroić. Miód rozpuścić. Z cukru, wody i octu przygotować syrop "do piórka". Syrop połączyć z miodem. Z białek ubić sztywną pianą. Do piany wlewać cienkim strumieniem syrop i ubijać dalej. Naczynie z pianą ustawić na parze i ubijać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do masy dodać cukier waniliowy i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel (lub inny wcześniej przygotowany spód np. kruchy), równo rozsmarować i przykryć drugim waflem. Obciążyć równomiernie deseczką. Na drugi dzień dowolnie pokroić.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
yustaf