Temat: Układ pokarmowy1.Odżywianie-dostarczanie pokarmu do każdejżywej komórki.2.Ze względu na rolę składnikipokarmowe dzielimy na:a) budulcowe:białka i sole min.b) energetyczne:cukry i tłuszczec) regulujące:witaminy i sole min.3.Budowa składników pokarmowych:a) węglowodany-wielocukry (glikogen),dwu-cukry (sacharoza),cukry proste (glukoza,fruk)b) tłuszcze zbudowane są z kw.tł nasyconych(zw.) lub nienasyconych (rośl.)c) białko-składa się z aminokwasu: b.pełnowart.(zw.) i niepełnowart.(rośl.)BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO.1.Przewód pokarmowy:jama ustna, przełyk,żołądek, dwunsatnica, j.cieńkie, j.grube, od.2.Gruczoły:ślinowe, watroba z woreczkiemżółciwym, trzustka;1.Witaminy:a) rozpuszczalne w tłuszczach-A i Db) rozpuszczalne w wodzie-B1, B2, B6, B12, C;Szkodliwy jest nadmiar wit. A (odwapninie kości,zaburzenia pracy nerek) oraz D (zaburzenia widze-nia, zmiany skórne, bóle głowy)2.Cholesterol-bardzo ważny, nierozpuszczalny wwodzie składnik budulcowy organizmu, ale jegonadmiar staje się główną przyczyną chorób ukł.krążenia.1.Trawienie-polega na rozkładzie skł. Pokarmowychna związki przyswajalne przez krew.a) trawienie odbywa się przy pomocy subst. wydzie-lanej przez gruczoły zwane enzymami..2.Trawienie cukrów odbywa się w j. ustnej i w dwu-nastnicy.3.Trawienie białek odbywa się w żołądku (białka mleka)i dwunastnicy.4.Trawienie tłuszczów odbywa się w dwunastnicy przypomocy żółci i soku trzustkowego.5.Wchłanianie pokarmu z mleczka pokarmowego do krwiodbywa się w jelicie cieńkim.6. W jelicie grubym następuje wchłanianie wody i soli min.1.Prawidłowe odżywianie się polega na spożywaniu pokar-mu o odpowiedniej jakości i ilości.2.Odżywianie zależy od: wieku, płci, od rodzaju wyk. pracy,od stanu zdrowia.1.OŁÓW- jest niebezpieczny dla dzieci ponieważ uszkadza-dzając mózg, powoduje znaczne uszkodzenia ich rozwojuumysłowego.Emitowany przez przemysł i komunikację.2.KADM- dostarczany jest naszemu organizmowi przede wszystkim w burakach.Szczególnie bogata w ten pierwi-astek jest gleba w okolicach hut cynku i miedzi.Powodujechoroby: nerek, kości, nowotworowe.3.RTĘĆ- zanieszczenie środowiska rtęcią powstaje przy produkcji min. baterii, chloru.Związki rtęci dostające się do organizmu z pokarmem powodują bóle głowy.
aramanda