układ pokarmowy, witaminy, trawienie, prawidłowe odzywianie ściąga.doc

(22 KB) Pobierz
Temat: Układ pokarmowy1

Temat: Układ pokarmowy

1.Odżywianie-dostarczanie pokarmu do każdej
żywej komórki.2.Ze względu na rolę składniki
pokarmowe dzielimy na:
a) budulcowe:białka i sole min.
b) energetyczne:cukry i tłuszcze
c) regulujące:witaminy i sole min.
3.Budowa składników pokarmowych:
a) węglowodany-wielocukry (glikogen),dwu-
cukry (sacharoza),cukry proste (glukoza,fruk)
b) tłuszcze zbudowane są z kw.tł nasyconych
(zw.) lub nienasyconych (rośl.)
c) białko-składa się z aminokwasu: b.pełnowart.
(zw.) i niepełnowart.(rośl.)

BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO.
1.Przewód pokarmowy:jama ustna, przełyk,
żołądek, dwunsatnica, j.cieńkie, j.grube, od.
2.Gruczoły:ślinowe, watroba z woreczkiem
żółciwym, trzustka;

1.Witaminy:
a) rozpuszczalne w tłuszczach-A i D
b) rozpuszczalne w wodzie-B1, B2, B6, B12, C;
Szkodliwy jest nadmiar wit. A (odwapninie kości,
zaburzenia pracy nerek) oraz D (zaburzenia widze-
nia, zmiany skórne, bóle głowy)
2.Cholesterol-bardzo ważny, nierozpuszczalny w
wodzie składnik budulcowy organizmu, ale jego
nadmiar staje się główną przyczyną chorób ukł.
krążenia.

1.Trawienie-polega na rozkładzie skł. Pokarmowych
na związki przyswajalne przez krew.
a) trawienie odbywa się przy pomocy subst. wydzie-
lanej przez gruczoły zwane enzymami..
2.Trawienie cukrów odbywa się w j. ustnej i w dwu-
nastnicy.
3.Trawienie białek odbywa się w żołądku (białka mleka)
i dwunastnicy.
4.Trawienie tłuszczów odbywa się w dwunastnicy przy
pomocy żółci i soku trzustkowego.
5.Wchłanianie pokarmu z mleczka pokarmowego do krwi
odbywa się w jelicie cieńkim.
6. W jelicie grubym następuje wchłanianie wody i soli min.

1.Prawidłowe odżywianie się polega na spożywaniu pokar-
mu o odpowiedniej jakości i ilości.
2.Odżywianie zależy od: wieku, płci, od rodzaju wyk. pracy,
od stanu zdrowia.

1.OŁÓW- jest niebezpieczny dla dzieci ponieważ uszkadza-
dzając mózg, powoduje znaczne uszkodzenia ich rozwoju
umysłowego.Emitowany przez przemysł i komunikację.
2.KADM- dostarczany jest naszemu organizmowi przede
wszystkim w burakach.Szczególnie bogata w ten pierwi-
astek jest gleba w okolicach hut cynku i miedzi.Powoduje
choroby: nerek, kości, nowotworowe.
3.RTĘĆ- zanieszczenie środowiska rtęcią powstaje przy
produkcji min. baterii, chloru.Związki rtęci dostające się
do organizmu z pokarmem powodują bóle głowy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin