Chleb z San Francisco na zakwasie.doc

(235 KB) Pobierz
Chleb z San Francisco (na zakwasie)

Chleb z San Francisco (na zakwasie)

Chleb z San Francisco (na zakwasie)   Chleb z San Francisco (na zakwasie)

Składniki:

·         2 łyżeczki drożdży instant 

·         200 g mąki pszennej razowej

·         400 g mąki pszennej białej

·         pół łyżki cukru

·         2 łyżki octu balsamicznego

·         1 i 1/4 łyżeczki soli

·         250 g zakwasu żytniego lub pszennego

·         375 ml wody

Do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką mleka.

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu, aż podwoi objętość (około 30 minut).
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub jednej dużej (piekłam w głębokiej formie 13 x 27 cm). Odstawić, aby wyrósł, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut. Studzić na kratce.

Dla maszynistów: wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: płynne, sypkie i na końcu drożdże. Nastawić program do zagniatania i wyrośnięcia ciasta ('dough'), po czym postępowac według powyższego przepisu.

Smacznego :)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin