Kiełbasa góralska podhalańska.pdf

(141 KB) Pobierz
346940934 UNPDF
1 Mięo jagnięce – 8,5 kg,
2 Słonina – 1,5 kg,
3 Sól – 0,20 kg
4. Saletra – 0,015 kg
5. Pieprz – 0,015 kg
6. Ziele angielskie – 0,02 kg
7. Kminek - 0,005 kg
8. Czosnek – 10-15 ąbków
9 Jelito redniej gruboci
Słoninę pokrajad w kotkę o boku 2-4 mm Mięo emled w maynce na iatce o redniej wielkoci
ocek, wymiead e łoniną, olą, aletrą, pryprawami utłuconymi w modieru ora conkiem
rotartym olą Odtawid na 4-6 dni w chłodne miejce Jece ra dokładnie wyrobid napełnid
jelita Długod batonów 30-40 cm.
Suyd 2 dni w prewiewnym chłodnym miejcu
Wędid 6-7 dni imnym dymem Suyd 20-25 dni.
Kiełbaa trwała
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin