Żurek staropolski - fot. TVN Warszawa
Żurek staropolski 1 kg wędzonych kości wieprzowych1 włoszczyzna2 cebule1 chleb razowy2 butelki zakwasu na żur100 g tartego chrzanu200 ml śmietanki 30%1 kg białej kiełbasy20 g suszonych grzybów5 ząbków czosnkuMajeranek, liść laurowy, ziele angielskieJajka na twardoKości, włoszczyznę, spalone na ogniu połówki cebuli, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy na wolnym ogniu przez przynajmniej godzinę. Ale im dłużej, tym lepiej.Następnie należy odcedzić wszystko pozostawiając czysty bulion. Sparzamy w nim kiełbasę i grzyby suszone, pozostawiając w wywarze na około 10 minut, następnie wszystko wyławiamy.Dolewamy zakwas na żurek i ponownie gotujemy, by mąka z zakwasu się rozgotowała. Śmietanę mieszamy z majerankiem i zaprawiamy gorącym wywarem. Całość wlewamy do garnka. na koniec doprawiamy utartym świeżym chrzanem.Sparzoną białą kiełbasę i grzyby kroimy i razem z ugotowanymi jajkami układamy w miseczkach. Wszystko zalewamy żurkiem.Ogniste polędwiczki z dzika w sosie tarninowo – pigwowym nasi Szefowie Kuchni przygotowali z:
Polędwiczki z dzika w sosie tarninowo–pigwowym - fot. TVN Warszawa
1 kg polędwiczek z dzika3 gałązek rozmarynu100 g miodu250 ml śliwowicy1 butelki wytrawnego czerwonego winaczosnek, sól, pieprzpół szklanki cukruDo sosu wykorzystano:1 słoik konfitury z tarniny100 g konfitury z pigwy200 ml czerwonego wytrawnego winaZ wina czerwonego, odrobiny śliwowicy, rozmarynu i czosnku robimy marynatę do mięsa. Oczyszczone polędwiczki z dzika umieszczamy w niej na minimum 6 godzin, ale najlepiej na cały dzień.Cukier wrzucamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy się całkowicie karmelizuje zalewamy go czerwonym winem. Dodajemy konfiturę z pigwy i tarninę. Dusimy na małym ogniu.Polędwiczki obsmażamy na patelni dość krótko, na mocno rozgrzanym oleju, bardzo ważne aby nie przesmażyć, bo dziczyzna może stać się sucha i niesmaczna. Pod koniec smażenia dodajemy sos, i całość dusimy jeszcze ok. 2 min. Podawać najlepiej z domowymi kopytkami (można dodać do nich majeranek) i buraczkami zasmażanymi.Prezentowane przez naszych bohaterów potrawy to dobre propozycje na co dzień, ale szczególnie na święta. Być może zainspirują Was one do Wielkanocnych, smacznych eksperymentów w kuchni.Smacznego!
babcia_marysia