KOLEJNY PRZEPIS NA ORZESZKI
-1 kostka margaryny/masła,
- 3 szklanki mąki,
-2 jajka,
- pół szklanki cukru,
-pół łyżeczki sody.Nadzienie to krem budyniowy/karpatkowy
– pół kostki masła,
- 1 budyń waniliowy,
-około pół szklanki cukru.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Rozgrzać patelnię do orzeszków na gazie. Nakładać ciasto łyżeczką, smażyć z obu stron.Kiedy „skorupki” ostygną, przygotować krem – ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka, aby budyń był gęstszy), dodając do mleka cukier. Ostudzić.Masło utrzeć na białą i puszystą masę. Całkowicie zimny budyń dodawać po łyżce do masła, ciągle ucierając. Gotowym kremem nadziewać skorupki orzechów, składając w orzecha. Do każdego orzecha włożyłam też malinkę, dla przełamania smaku (są dość słodkie) :-)Pyszne jak kiedyś...
ela.su