białko C-reaktywne.pdf

(41 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Bia\263ko C-reaktywne.doc)
Białko C-reaktywne – charakterystyka, działanie proaterogenne, marker
ryzyka wie ı cowego
1.) Charakterystyka:
-
nazwa pochodzi od wi Ģ zania si ħ z wielocukrem C Ļ ciany komórkowej Streptococcus pneumoniae
-
m. cz. 115-120 kDa
-
w obecno Ļ ci Ca wi Ģ ze si ħ z:
o
fosfolipidami (lecytyna)
o
kwasami nukleinowymi
-
bez Ca wi ĢŇ e si ħ z histonami
-
funkcja – aktywuje klasyczn Ģ drog ħ dopełniacza, usuwa substancje toksyczne powstałe podczas
uszkodzenia tkanek, aktywuje makrofagi
-
fizjologiczne st ħŇ enie w osoczu 0-10 mg/l
-
w ostrej fazie wzrost 10-100 mg/dl, mo Ň liwy przyrost st ħŇ enia do 2000 razy
-
wzrost w ci Ģ gu 24-48 h od APR – acute phase reaction
-
normalizacja po 2-3 tygodniach
-
IL6 powoduje w w Ģ trobie wzrost ekspresji genu dla CRP
2.) Działanie:
-
wzmaga syntez ħ białek adhezyjnych co nasila efekt mia Ň d Ň ycowy
-
działa na tkank ħ mi ħĻ niow Ģ i tłuszczow Ģ wytwarzaj Ģ c stan insulinooporno Ļ ci (w DM2, otyło Ļ ci).
-
Punkty uchwytu CRP:
o
monocyty, makrofagi – wzrost:
 
procesów oddechowych i tworzenia RFT
 
syntezy IL1, IL6, TNF
 
chemotaksji
syntezy TF
  wyłapywania oxy-LDL
  adhezji do EC
  syntezy MMP1
o Ļ ródbłonek
 
 
spadek aktywno Ļ ci eNOS, syntezy prostacykliny – dział. Wazokonstrykcyjne
 
wzrost syntezy PAI-1, ET-1, IL-8, MCP-1, ICAM, VCAM, selektyny E, IL6
o
SMC naczy ı – wzrost:
 
syntezy receptora dla AT-1 (wzrost ROS, proliferacji VSMC)
 
syntezy NF-kB, kinazy MAP
 
akt. iNOS – reakcja NO z OH , powstaj Ģ toksyczne dla Ļ ródbłonka peroksynitryle
3.) CRP jako marker ryzyka wie ı cowego
-
CRP jest markerem, a przede wszystkim czynnikiem patogennym procesu mia Ň d Ň ycowego, w
st ħŇ eniach niewykrywalnych metod Ģ półilo Ļ ciow Ģ – konieczne oznaczenie hs-CRP
-
hsCRP – oznaczenie metod Ģ wysokoczuł Ģ high sensitivity CRP – silny predyktor zawału m. sercowego:
o niskie ryzyko do 1 mg/l
o Ļ rednie ryzyko 1 – 3 mg/l
o
o
w stanach ostrej fazy (zapaleniach) st ħŇ enie wzrasta 10-100 mg/l i nie jest markerem ryzyka
o
czynnik ryzyka niezale Ň ny od innych (wysoki LDL, palenie tytoniu, nadci Ļ nienie etc.)
o
przy st ħŇ eniu CRP 3-10 mg/l ryzyko wie ı cowe wzrasta 3-5 x
o
je Ň eli jednocze Ļ nie podwy Ň szona jest frakcja cholesterolu LDL to ryzyko wie ı cowe wzrasta
6x
-
pierwsze odkryte białko ostrej fazy
wysokie ryzyko 3 do 10 mg/l
Zgłoś jeśli naruszono regulamin