LIPIDY I LIPOPROTEINY OSOCZA.doc

(95 KB) Pobierz
LIPIDY I LIPOPROTEINY OSOCZA

 

LIPIDY I LIPOPROTEINY OSOCZA

 

LIPIDY – heterogenna grupa związków pokrewnych (raczej przez ich fizyczne niż chemiczne właściwości). Ich cechy  to  względna nierozpuszczalność  w wodzie oraz rozpusz-

czalność w rozpuszczalnikach niepolarnych, takich jak: eter, chloroform i benzen.

 

LIPIDY OSOCZA – rozpuszczalne w organicznych rozpuszczalnikach. Aby być tranportowane we krwi muszą być połączone z białkami.

 

LIPIDY





 

 

                                                        PROSTE                                          ZŁOŻONE                           

∞ triacyloglicerole (właściwe)              ∞ organiczne             

                                                  (zawierają glicerol)                                 - acetylocholina

∞ woski                                                              - kolamina

(zawierają                                                 - inozytol

jednowodorotlenowe                            nieorganiczne

alkohole)                                                              - zawierają reszty kwasu

                                                                                                                         fosforowego i siarkowego

                                                                                                                wolne kwasy tłuszczowe

                                                                                                                      - w okresie międzytrawiennym

                                                                                                                         występują w krwiobiegu

                                                                                                                      - forma transportowa-albuminy

                                                                                                                witaminy rozpuszczalne w tł.

                                                                                                                      - A, D, E, K

                                                                                                                sterole

                                                                                                                ∞ pochodne kwasów         

                                                                                                                    tłuszczowych nienasyconych

                                                                                                                      - prostaglandyna

                                                                                                                      - lipoksyna

                                                                                                                      - prostacyklina

                                                                                                                      - prostalipotrieny

 

 

LIPIDY:

 

PROSTE

PREKURSORY I POCHODNE LIPIDÓW

ZŁOŻONE

estry kwasów tłuszczowych z alkoholami

- kwasy tłuszczowe

- glicerol

- steroidy

- alkohole

- ciała ketonowe

estry kwasów tłuszczowych, zawierające oprócz alkoholu i kw. tłuszczowego – grupy dodatkowe

tłuszcze właściwe

estry kwasów tłuszczowych z glicerolem

woski

estry kwasów tłuszczowych z długołańcuchowymi alkoholami monowodorotlenowe

fosfolipidy

oprócz kwasu uszczowego i glicerolu zawierają resztę kwasu fosforowego, często również zasadę azotową

glikolipidy

glikosfingolipidy

oprócz kwasu tłuszczowego i glicerolu zawierają sfingozynę oraz węglowodany

inne lipidy złożone

np. sulfolipidy

aminolipidy

lipoproteiny

Funkcje lipidów:

- funkcje strukturalne (składniki błon komórkowych)

              - fosfolipidy

              - cholesterol

              - glikolipidy

- stanowią zapasowy materiał energetyczny

              - triglicerydy

- decydują o własnościach dynamicznych błon komórkowych

              - fosfolipidy

              - cholesterol

              - kwasy tłuszczowe

- prekursory hormonów sterydowych (progesteron, testosteron, estrogeny)

              - cytokiny

              - cholesterol

- substraty do syntezy kwasów tłuszczowych

              - cholesterol

              - niektóre witaminy (terpeny)

- funkcje regulatorowe

- deponowanie w składzie fosfolipidów błonowych – wtórnych przekaźników informacji

              - metabolizm kwasu arachidonowego (nie potrafimy go syntetyzować, musi być dostarczony z zewnątrz)

                            - prostaglandyny

                            - prostacykliny

                            - tromboksany

                            - leukotrieny

                            - lipoksyny

 

Lipidy są ważnymi składnikami pokarmów, nie tylko dlatego, że mają dużą wartość energetyczną, lecz także dlatego, że w tłuszczach zawartych w naturalnych pokarmach znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K, F) oraz niezbędne tzw. egzogenne kwasy tłuszczowe.

 

LIPIDY OSOCZA KRWI:

- cholesterol wolny – 30% (~1,4 mmol/l)

- cholesterol zestryfikowany – 70%

- wolne kwasy tłuszczowe (WKT) nasycone i nienasycone (~0,4 mmol/l)

- fosfolipidy - głównie lecytyna (~3,1 mmol/l)

- triglicerydy = triacyloglicerole – estry glicerolu i kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach (~1,6 mmol/l)

 

CHOLESTEROL (hydroksy -3,6 - cholesten)

Rdzeń steroidu przypomina fenantren, do którego jest dołączony jest pierścień cyklopentanu.

 

Cholesterol występuje zwykle jako ester cholesterolu, gdzie grupa hydroksylowa w pozycji 3 cholesterolu jest zestryfikowana długołańcuchowym kwasem tłuszczowym.

 

Cholesterol jest najbardziej znanym steroidem ze względu na jego udział w rozwoju miażdżycy.

 

Występowanie:

- błony biologiczne

- osocze

- żółć

 

Funkcje cholesterolu:

- składnik błon biologicznych, osocza, żółci

- jest prekursorem wielu różnych ważnych steroidów, takich jak:

              - kwasy żółciowe

              - hormony kory nadnerczy

              - hormony płciowe

              - witaminy D

              - glikozydów nasercowych

              - fitosteroli w świecie roślin

              - niektórych alkaloidów

 

Dla utrzymania bilansu cholesterolu potrzebna jest odpowiednia szybkość powstawania i wydalania.

 

Czynniki regulujące ilość cholesterolu w organizmie:

- endogenna synteza własna organizmu (związana z obecnością  nienasyconych kwasów tłuszczowych)

- wchłanianie w jelicie (spożywana ilość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych)

- wydalanie z żółcią

              - micelle żółci:

                            - 5% cholesterol

                            - 80% kwasy tłuszczowe

                            - 15% fosfolipidy

- wydalanie z pokarmem

- obecność w surowicy

 

Czynniki regulujące stężenie cholesterolu w surowicy krwi:

- endogenna synteza z octanu

- obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie

- ilość spożywanego tłuszczu

- stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych

 

IV PULE CHOLESTEROLU:

 

I PULA – w OUN (trudno wymienialna)

II PULA – mięśnie, tkanka łączna (łatwo wymienialna)

III PULA – skóra, naczynia krwionośne (łatwo wymienialna)

IV PULA – wątroba, krew, jelita (bardzo łatwo wymienialna)

 

80% cholesterolu znajduje się w błonach biologicznych (lizosomalnych, jądrowych, mitochondrialnych)

 

Cholesterol jest gromadzony w postaci pęcherzyków (zawierających estry cholesterolu), najwięcej ich jest zgromadzonych w nadnerczach, gonadach i OUN

 

 

TRIACYLOGLICEROLE (TRIGLICERYDY) – TG

 

- zapasowy materiał energetyczny

- estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu

- głównie występują w tkance tłuszczowej

- wartość energetyczna - 1g tłuszczu dostarcza 9,3 kcal

- we krwi występują w połączeniu z białkiem jako lipoproteiny

- ich źródłem jest wchłanianie w przewodzie pokarmowym

- występuje również synteza własna

- triacyloglicerole – forma transportowa i magazynująca kwasy tłuszczowe

- TG – wydzielane są do żółci i są składnikiem micelli (stanowią 15%)

 

 

FOSFOLIPIDY

 

- składniki błon i struktur komórkowych

- uczestniczą w:

-syntezie białek

-procesach krzepnięcia

-transporcie jonów

-procesach enzymatycznych

-transporcie

 

- synteza i degradacja:

              - w wątrobie

              - do krwi przedostają się jako składniki lipoprotein

              - do żółci przedostają się jako składniki  micelli z kwasami tłuszczowymi

              ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin