Spaghetti z pulpetami - składniki
0.5 kg spaghetti
świeżo tarty parmezan
pulpety: 0.6 kg mielonej chudej wołowiny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 kromki bułki namoczonej w mleku
3/4 szklanki tartego parmezanu
2 jaja
sól
pieprz
oliwa do smażenia
sos: 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
1 cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane łodygi selera
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
4 łyżki oliwy
świeża bazylia
cukier
Spaghetti z pulpetami - sposób przygotowania
Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić. Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i dosmakować. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.
Krysiulaaa