żywienie 2.pdf
(
528 KB
)
Pobierz
Prezentacja programu PowerPoint
Edo, ergo sum
–Jem więc jestem
Vinum lac senum
– Wino to mleko starców
MSZ
Vincent van Gogh – „Jedzący kartofle”, 1885,
Rijksmuseum Van Gogh, Amsterdam
MSZ
Dane o wielkości zapotrzebowania organizmu na energię i składniki
pokarmowe
- opracowanie norm - żywienia
wyżywienia
Normy żywienia dla ludności w Polsce.
(energia, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne)
Światosław Ziemlański, Barbara Bułhak-Jachymczyk, Janina
Budzyńska-Topolowska, Bogumiła Panczenko-Kresowska, Maria
Wartanowicz (wyd. II zmienione – Nowa Medycyna 4/98)
http://www.izz.waw.pl
MSZ
Norma żywienia
Ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych, wyrażona w
przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień, uwzględniająca specyficzne
dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu
zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a
także związane z warunkami bytowania i trybem życia.
Aktualny stan wiedzy o zapotrzebowaniu człowieka na energię i
składniki odżywcze.
Normy wyżywienia
Ilość produktów spożywczych potrzebnych do zestawienia racji
pokarmowej zgodnej z normami żywienia.
Normy żywienia przeznaczone przede wszystkim do planowania
wyżywienia jednostek i grup ludności, wyrażonego w produktach
rynkowych o znanym składzie i wartości odżywczej.
Planowanie do wyżywienia na skalę kraju odnosi się do surowców
pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
MSZ
Wartości bezpiecznego poziomu spożycia i wartości
zalecanego spożycia
.
Normy ustalone na
poziomie tzw. zalecanego spożycia
- to taka
ilość danego składnika odżywczego (wyrażona w przeliczeniu na
osobę/dobę), która pokrywa zapotrzebowanie każdego osobnika w
obrębie grupy, w tym także osób o szczególnie dużym
zapotrzebowaniu, a ponadto zawiera większe rezerwy wystarczające
na zaspokojenie potrzeb wynikających ze zwyczajów żywieniowych
populacji.
Normy ustalone na
poziomie bezpiecznego spożycia
to taka ilość
danego składnika odżywczego (wyrażona w przeliczeniu na kg masy
ciała/dobę lub na osobę/dobę), która wystarcza na pokrycie
zapotrzebowania na ten składnik u 97,5% osobników zaliczonych do
danej grupy.
MSZ
Plik z chomika:
kartofe
Inne pliki z tego folderu:
Album fotografii produktów i potraw.PDF
(6891 KB)
Podstawy dietetyki.rar
(4683 KB)
dietetykdemo.zip
(4713 KB)
Probiotyki i prebiotyki w mlecznych napojach fermentowanych.ppt
(754 KB)
Dietetyka dokument.ppt
(2780 KB)
Inne foldery tego chomika:
aktyw
Dokumenty
FILMY
Fizjologia
Galeria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin