Składniki:
· 15dkg cukru pudru
· 2-3 łyżki soku z cytryny
· 1-2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
· Wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa.Posmarować ciasto.
DRUGI PRZEPIS
200g cukru pudru+2 łyżki soku cytr+2łyżki gorącej wody-wymieszać
Modyfikacje:Cukier puder+ kakao+ wodaCukier puder+ kakao+ rumCukier puder+ rum + sok (z cytryny na przykład)Cukier puder + kawa rozpuszczalna + wodaitp. itd. :-)
LUKIER
-1 szklanka cukru pudru-2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier wsypać do miski. Dodać do niego sok z cytryny i utrzeć całość mikserem. Gotowe ;)Nadaje się praktycznie do wszystkiego. Makowce, pączki, keksy, ciasteczka, pierniczki, oponki... Wszystko smakuje z nim milion razy lepiej ;) Można też zamiast soku z cytryny dodać sokm wiśniowy. Smak będzie całkiem inny (że o pięknym kolorku nie wspomnę :D). Lukier
Składniki
•
30 dag. cukru pudru
1 olejek rumowy
1 kieliszek spirytusu lub pół kieliszka octu i wody
Etapy przygotowania
1.
Utrzeć to wszystko razem aż do białości i wylać na gorący placek i równo rozsmarować
Wykonanie:30 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru, sok z 1 cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego rozpuszczona w niewielkiej ilości wody, 2-3 łyżki wody, 1 łyżka rumu kilka kropli miętowych Cukier puder ucierać, dodając po parę kropel soku z cytryny, rumu lub innego dodatku smakowego i tyle wody, aby utworzyła się odpowiednio gęsta masa nadająca się do lukrowania.
POLEWA
polewa:1 jajko,0,5 kostki margaryny, 3łyżki cukru,2 łyżki kakao.cukier ubić z jajkiem,dodać kakao i wlewać pomału gorącą margarynę-wymieszać i gotowe
Polewa z mleka skondensowanego
· puszka słodzonego mleka skondensowanego
· bakalie
Puszkę skondensowanego słodzonego mleka podgrzewamy w łaźni wodnej przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie otwieramy jeszcze ciepłą puszkę (nie trzeba się bać, robiłam tak wiele razy i nic nigdy nieprzewidzianego się nie stało) i ciepłą masą smarujemy wafle lub placek z kruchego ciasta. Do masy można dodać wedle uznania nieco bakalii.
Czekoladowa polewa z mleka skondensowanego
· tabliczka gorzkiej czekolady
Postępujemy identycznie jak w poprzedniej masie z tą różnicą, że w jeszcze ciepłą polewę wrzucamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści.
Przepis na klasyczną polewę czekoladową
· 15 dkg margaryny
· 15 dkg cukru pudru
· 2 łyżki wody
· 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wkładamy do małego rondelka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Wystudzony placek lub ciasto polewa się jeszcze gorącą polewą.
Przepis na masę z mleka w proszku
· 1 margaryna
· 3 łyżeczki kakao
· 1 opakowania mleka w proszku
· 1 szklanki wody
· 1 szklanka cukru
Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, pilnując jednocześnie by cukier się rozpuścił. Dodajemy margarynę i rozpuszczamy jednocześnie mieszając co jakiś czas. Na koniec wsypujemy kakao i powoli zaczynamy dodawać mleko w proszku nie przestając mieszać. Do masy można dodać poszatkowane orzechy lub migdały. Gdy jest jeszcze ciepła smarujemy nią ciasto (np. mazurek) lub suche wafle.
Przepis na masę jogurtową
· 450 ml jogurtu owocowego
· 12 dkg żelatyny
· 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę namaczamy w pół szklanki wody, podgrzewamy, by się rozpuściła i odstawiamy do przestudzenia. Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i żelatyną. Można dodać też nieco świeżych owoców. Uwaga masa tężeje bardzo szybko, należy więc nie zwlekać zbyt długo z wylaniem jej na ciasto.
Wiola66666