TRIKI KUCHENNE
I
Owoce i warzywa
· Sałata zwiędła? Zioła wyglądają nieciekawie? Włóż je na chwilę do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej – wystarczy jedna łyżeczka – a znowu będą wyglądały apetycznie i odzyskają świeżość!
· Nie cierpisz przykrego zapachu kalafiora albo kapusty podczas gotowania? Wypróbuj ten trik: wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba, a następnie ją wyrzuć.
· Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.
· Jeśli chcesz, żeby grzyby, np. pieczarki ładnie wyglądały w sałatkach i surówkach, po oczyszczeniu skrop je sokiem z cytryny. Nie ściemnieją. To samo dotyczy startych lub drobno pokrojonych jabłek, gruszek, bananów i selerów.
· Ziemniaki w mundurkach pękają podczas gotowania? Dodaj do wody kilka kropel octu.Znamy sposób na to, żebyś nie zalewała się łzami podczas krojenia cebuli. Wystarczy przed szatkowaniem włożyć ją do lodówki na pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.
· Żeby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania, najpierw trzeba je umieścić na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku, potem zapakować i dopiero włożyć do zamrażarki.
Mięso i ryby
· Poznaj dobroczynne działanie cytryny! Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia. Z kolei ryba natarta sokiem cytrynowym będzie znacznie delikatniejsza w smaku.
· Pieczony drób będzie miał złocistą i chrupiącą skórkę, jeśli na kwadrans przed końcem pieczenia posmarujesz go stopionym masłem, miodem lub natrzesz go kostką lodu.
· Mamy radę dla osób, którym ciemnieje rosół podczas gotowania. Zbierz szumowiny łyżką, a do garnka dodaj: albo malutką obraną cebulę albo kilka kostek lodu – w pewnym odstępie czasowym.
· Panierka na kotletach czy rybach będzie się lepiej trzymać, jeśli porcje gotowe do smażenia wstawisz na około pół godziny do lodówki.
· Zawsze smaż ryby bez przykrycia. Tylko wtedy będą chrupkie. I pamiętaj, że nie powinno się smażyć na jednej patelni różnych rodzajów ryb.
· Przesoliłaś zupę? Dodaj do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj.
· Mięso podczas smażenia nie zrobi się łykowate, jeśli będziesz je podlewać tylko ciepłym płynem; najlepiej sosem albo rosołem.
· Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją octem i odstawisz na około 10 minut. ryba szybko się rozmrozi, jeśli zalejesz ją mlekiem lub wodą mineralną.
Jajka, śmietana, mleko, ser
· Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, na rozgrzanym tłuszczu trzeba najpierw zrumienić szczyptę mąki. Pamiętaj również, że aby jajka sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, nie (!) można ich solić podczas smażenia.
· Doprawia się je na talerzu. Jajka nie pękną podczas gotowania, a także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody szczyptę soli lub... kilka kropel soku z cytryny. Z pęknięciem poradzisz sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed ugotowaniem.
· Prosty trik: miękki ser żółty łatwiej zetrzesz na tarce, jeśli wcześniej włożysz go na pół godziny do zamrażarki. Żeby zabielana śmietaną zupa się nie zwarzyła, można wymieszać ją wcześniej z 2-3 łyżkami mleka, najlepiej słodkiego. Mleko nie wykipi, jeżeli ścianki garnka posmarujesz mlekiem lub margaryną na wysokości około 5 cm ponad powierzchnią mleka. Surowe żółtka przed dodaniem do gorącej zupy należy lekko ubić z odrobiną wody lub mleka – dzięki temu nie zetną się w mało apetyczne skrzepy.
· Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i odstawić na kilka godzin. Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej zostanie porządnie schłodzona, a podczas ubijania dodasz szczyptę soli. Pamiętaj także o schłodzeniu miski i trzepaczki. I nigdy nie ustawiaj miksera na najwyższe obroty, bo zamiast piany zrobi się masełko.
Słodkości
Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
Posyp powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu cukrem – nie wytworzy się na nim kożuch.
Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk. I pamiętaj, że ciasta z polewą dłużej zachowują wilgotność. W cieście pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli oliwy lub oleju!
Ten sposób jest coraz częściej praktykowany, ale przypominamy jeszcze raz: wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją, jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.
Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w wodzie.
Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz oprószysz mąką.
Inne
· Chleb dłużej zachowa świeżość, gdy do pojemnika, w którym go przechowujesz, wstawisz świeże jabłko.
· Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli!
· W pojemnikach z mąką, kaszą i ryżem nie zalęgną się szkodniki, jeśli włożysz do środka po listku laurowym.
· Ciasto lepi się do wałka? Przykryj je folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i dopiero rozwałkuj.
· Dobre efekty daje także włożenia wałka do lodówki na pół godziny. Filiżanki i szklanki z ciemnym nalotem od kawy lub herbaty najlepiej czyścić solą.
Rady pochodzą z książki „Kuchnia polska” Małgorzaty Caprari.
II
- Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna dodajemy cukru- Cukier jest również świetny do placków ziemniaczanych, bardzo poprawia smak (można tez frytki namoczyć przed smażeniem w słodkiej wodzie)- Żeby jajka nie pękały trzeba dodać do gotowania trochę soli (średnio to działa)- Jednak jeszcze lepiej dolać octu - nawet jeśli pękną to nie wypłyną, ale zostaną w skorupkach (sprawdzone)- Olej słonecznikowy nie powinien służyć co smażenia, w tym celu używamy oleju rzepakowego- Wybierając w sklepie wędlinę lepiej postawić na białą lub szarawą, są zdrowsze i mają mniej dodatków chemicznych niż te soczyście różowe lub czerwone
- Żeby ryż był bielusieńki wyciskamy do wody, w której się gotuje trochę soku z cytryny- Żeby makaron lub ryż się nie sklejał dodajemy trochę oleju.
- Łosoś nie wyschnie w lodówce gdy owiniemy go w gazę sączoną oliwą- Kotlet schabowy będzie smaczniejszy gdy do panierki z mąki i bułki tartej dodamy trochę tartego sera- Kotlety z piersi nie rozpadną się podczas tłuczenia gdy owiniemy je najpierw folią - Rosół będzie miał ładny kolor gdy włożymy do niego łuskę cebuli - Zapach z mikrofali zniknie gdy włożymy do niej parę plasterków cytryny i włączymy na chwilę
- Zapach ze szkła (i plastiku) znika po wypłukaniu zimną wodą.- Po czosnku nie będzie się odbijało, jeżeli usuniemy z niego rdzeń.
- Ciasto nie opadnie gdy dodamy szczyptę soli- Przypalony garnek błyskawicznie oczyścimy wlewając do niego cole i ją podgrzewając - Sól w solniczce nam nie zwilgotnieje gdy nasypiemy na dno parę ziarenek ryżu (wchłonie wilgoć)
- Do przesolonej zupy wystarczy wrzucić surowego ziemniaka
- Aby rosół miał ładny kolor można:a) przypalić świeżą cebulę (lub zarumienić w piekarniku) i dodać do wywarub) wrzucić 2-3 świeże bądź suszone grzybki
- Gdy chcemy szybko ugotować ziemniaki, do wody dodajemy łyżeczkę masła- Aby ziemniaki nie wykipiały, do wody należy dodać kilka kropel oleju- Aby uchronić się przed pryskaniem tłuszczu podczas smażenia na patelni, należy ją posypać szczyptą soli
- Żeby deska do krojenia i ręce po krojeniu cebuli nie śmierdziały, wystarczy do mycia dodać sodę oczyszczoną- Idealnym odkamieniaczem do czajnika jest kwasek cytrynowy
- Żeby placki ziemniaczane nie ciemniały – tzn. ciasto przed smażeniem - należy dodać do nich łyżkę kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto może postać nawet parę godzin i nie ściemnieje-trzeba je tylko przykryć np. folią żeby nie obeschło. Po usmażeniu placuszki też są jaśniutkie
- Żeby w lodowce nie było festiwalu zapachów - w filiżankę wsypać 2 łyżki kawy parzonej. Super wciąga wszystkie zapachy, i pozostaje w lodowce neutralny.
- Kawa będzie miała świeży zapach jeśli będziemy ją przechowywać w lodowce
- Aby uniknąć przypalenia mleka należy najpierw do garnka wlać odrobinę wody i zagotować potem dopiero wlać mleko
- Sól kuchenna zmiękcza gotujące się jabłka- Sól kuchenna podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach
- Chleb napoczęty pozostanie dłużej świeży jeśli przykryjemy go zwilżonym papierem pergaminowym
- Soda oczyszczona:a) zastępuje proszek do pieczenia – ćwierć łyżeczki sody z połową łyżeczki octu oraz z połową szklanki słodkiego mleka. b) usuwa zapach gotującego się kalafiora: do garnka z gotującym się wsypać łyżeczkęc) usuwa spaleniznę z garnków, na dno nalać wrzątku z łyżeczką sody i zostawić na noce) można nią czyścić kafelki
- Ocet:
a) świetnie usuwa wszelki kamień z baterii - wystarczy tylko nalać na ściereczkę i położyć na kran lub inne skamieliny.
b) można nim czyścić kafelki w łazience- 1 część octu na 3 części wody. Wlewamy do butelki ze spryskiwaczem i mamy uniwersalny płyn do czyszczenia kafli, blatów... Zapach octu szybko wietrzeje i nie ma chemii. Jest także dobry do mycia szyb, luster. Gazetami tez można, zostaje ładny połysk.
c) można go dodać do mycia paneli (płyn do naczyń lub płyn do paneli + ocet), żeby nie było smug. - Ciemne meble kuchenne, żeby nie było śladów można myć wodą z odrobiną szarego mydła
- Jak rozsypie się na blasze trochę cukru waniliowego i włączy piekarnik na parę minut w domu będzie pachniało ciastem
- Aby mąka, którą chcemy zagęścić potrawę była dobrze wymieszana z wodą, należy wsypać ją do słoika po dżemie lub przecierze, wlać wodę i kilkanaście razy energicznie potrząsać słoikiem. Dzięki temu nie ma grudek.
- Do gotującego się kalafiora należy dodać troszkę cukru, poprawia to jego smak
- Aby naleśniki były pulchne warto dodać do nich odrobinę gazowanej wody (można też dodać sody).- Karmel dłużej zachowuje płynną konsystencję, jeśli pod koniec podgrzewania dodamy łyżeczkę soku z cytryny - Do panierki do kurczaka można dodać roztarte (zmiażdżone) płatki typu corn flakes i wychodzi coś a'la KFC
- Do kawy można dodać szczyptę soli, kawa traci gorzki posmak i jest znacznie smaczniejsza.
III
Najlepszy sposób na kalafior: myjemy go w mocno osolonej wodzie, co pozwoli pozbyć się mieszkających w jego czeluściach owadów i gąsieniczek. Po dokładnym oczyszczeniu gotujemy go w wodzie z filiżanką mleka – po ugotowaniu będzie biały i bardzo delikatny.
Przywiędła sałata i liście ziół – włóż je do zimnej wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Odzyskają świeżość! Innym sposobem jest zanurzenie liści sałaty na 10 minut w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym.
Marchewkę zawsze podajemy z odrobiną masła. Umożliwia to przyswojenie cennego karotenu, a ponadto sprawia, że marchew nabiera delikatnego, słodkawego smaku.
Świeże ogórki – czy to podawane osobno, czy w sałatce lub mizerii – zawsze sól tuż przed podaniem. Osolone na długo przed puszczą sok i będą zwiotczałe.
Ogórka zawsze obieramy od strony jasnej do ciemnej, w przeciwnym razie będzie miał gorzki posmak.
Brukselka – gdy ją gotujesz, natnij ją lekko od dołu i gotuj z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Będzie naprawdę pyszna i delikatna.
Łatwe zdejmowanie skórki pomidora: nacinamy go lekko od dołu na krzyż, zanurzamy na 20 sekund we wrzątku, po czym zalewamy zimną wodą.
Szczypiorek, dymka, świeże liście ziół – tnij nożyczkami! Kup dziecięce, plastikowe nożyczki do papieru i przeznacz je specjalnie do cięcia ziół.
Ziemniaki ugotują się szybciej, gdy dodamy do nich łyżkę margaryny.
Odrobina cukru dodana do wody podczas gotowania zielonych warzyw sprawi, że nie straca one pięknej zielonej barwy.
Aby kolba kukurydzy miała lepszy smak, do wody w której się gotuje wsypujemy odrobinę cukru i wlewamy kilka łyżek mleka.
Pomysł na ziemniaki z ciekawym posmakiem: do wody, w której się gotują, możemy dodać dowolne zioła (nawet miętę!) lub wlać odrobinę bulionu.
Przesoloną zupę uratuje surowy ziemniak wrzucony do garnka. Taki sam efekt da garść ryżu zawiniętego w gazę. Zbyt słony smak złagodzi również nieco mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego.
Mięso do rosołu zawsze wrzucamy na zimną wodę, dzięki czemu białko nie zetnie się soki nie wypłyną do zupy.
Nie zbieraj szumowin z powierzchni zupy! W nich znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze. Poczekaj – nieestetyczna “pianka” sama opadnie na dno.
Odrobina cukru dodana do zupy pomidorowej wysubtelnia smak potrawy.
Sokiem z ogórków zalej kilka ząbków czosnku. Po kilku dniach otrzymasz zaprawę do zakwaszania sosów i zup.
Kapuśniak z kiszonej kapusty solimy zawsze na koniec gotowania, gdy kapusta będzie już miękka.
Rosół zyska ładny kolor, jeśli podczas gotowania dorzucimy do niego suszone grzyby. Dobrze jest również dorzucić cebulę wraz z łupinką opaloną nad palnikiem.
By zmniejszyć wzdymające działanie zupy fasolowej, mocz fasolę w wodzie przez całą noc, a do gotowania dodaj ziarna kminku.
Przed dodaniem śmietany do zupy, najpierw ją hartujemy. Do śmietany dodajemy gorącej zupy i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do potrawy.
Jeśli chcemy uniknąć brzydkich grudek w zupie przy zaprawianiu jej mąką, najpierw rozpuszczamy mąkę w zimnej wodzie. Dopiero wtedy dodajemy roztwór do zupy.
Warzywa zawsze wrzucaj do wrzątku. Wyjątkiem są buraki – zalewa się je zimną wodą.
Jeśli zupa jest zbyt pikantna, dodajmy do niej łyżkę śmietany.
Aby pozbyć się z warzyw wszelkich drobnych owadów, przed gotowaniem włóż jarzyny na kilka minut do wody z dodatkiem soli lub octu.
Do barszczu warto dodać szczyptę gałki muszkatołowej – zyska niepowtarzalnego aromatu.
Im dłużej gotujesz warzywa, tym więcej witamin tracisz. Pokrój warzywa drobno, by skrócić czas gotowania.
Skórkę z cytryny i pomarańczy ścierajmy tylko z wierzchu, uważając, by nie zetrzeć białej błonki – popsuje smak otartej skórki.
Przed obieraniem pomarańczy zanurzmy ją na pół minuty we wrzątku – łatwiej się ją obierze.
Przedłużymy świeżość cytryny trzymając ją w lodówce w pojemniku z wodą.
Nie jedzmy grejpfrutów, gdy zażywamy leki – wpływają na ich działanie.
Cytrusy można pokroić w plasterki i ususzyć na kaloryferze bądź piekarniku – będą nie tylko ozdobą, ale będą też pięknie pachnieć.
Nie przechowuj bananów w lodówce – szybko ciemnieją. Trzymajmy je oddzielone od innych owoców: przyspieszają ich dojrzewanie. Z kolei towarzystwo jabłek służy zielonym, niedojrzałym bananom – szybciej wówczas dojrzewają.
Obrane jabłka, gruszki, banany i awokado uchronimy przed ciemnieniem, gdy skropimy je sokiem z cytryny.
Odrobina soli dodana do gotowanych jabłek przyspiesza obróbkę termiczną i wydobywa pełnię ich smaku.
Osuszmy dokładnie truskawki, maliny, jagody czy jeżyny przeznaczone do zamrożenia – zachowają spójną konsystencję.
Przechowujmy owoce w towarzystwie kilku kasztanów – dłużej zachowają świeżość.
Szczelność słoja z kompotem sprawdzimy obserwując znajdujące się w nim owoce – jeśli opadają na dno, to znaczy, że należy raz jeszcze pasteryzować, przegotowując uprzednio kompot.
Przed dodaniem owoców do ciasta, obtoczmy je w mące.
ajka
Świeżość jajka sprawdzimy, wkładając je do szklanki z wodą (3/4 szklanki). Świeże jajko pozostaje swobodnie na dnie szklanki, im starsze, tym ustawia się bardziej pionowo. Zepsute jajko wypływa ponad powierzchnię wody.
Jajka sadzone będą zwarte i lśniące, jeśli posolimy je dopiero po usmażeniu.
Jajka nie będą pękać przy gotowaniu, gdy do wody dodamy szczyptę soli.
Jeśli jajko pękło w gotowaniu, zapobiegniemy jego wypłynięciu smarując skorupkę plasterkiem cytryny w miejscu i wokół pęknięcia.
Obrane jajko można przechowywać w lodówce 2 dni, nieobrane – 4 dni.
Nie gotuj jajek powyżej 12 minut! Po tym czasie zachodzą procesy chemiczne, które sprawiają, że żółtko ciemnieje, staje się gumowate, a jajko nabiera intensywnego, nieprzyjemnego zapachu.
Nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki – pozbawiasz je naturalnej osłonki, która stanowi barierę przed bakteriami i dostępem tlenu. Przechowuj je zwężonym końcem ku dołowi.
Sery
Miękki żółty ser zetrzesz na tarce bardzo łatwo, gdy włożysz go wcześniej na 20 minut do zamrażarki.
Tarkę przed ucieraniem sera posmaruj oliwą – ser nie będzie się przyklejał, a tarkę łatwiej się umyje.
...
m-i-s-i-a