Muffinki z jagodami.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki na 9 muffinek:

1 1/2 szklanki mški
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 szklanki jagód
Kruszonka:

1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1/4 kostki masła
1/2 szklanki mški
1 łyżeczka cynamonu
Mškę wymieszać z cukrem, solš i proszkiem do pieczenia. Do szklanki wlać olej, wbić jajko i dolać tyle mleka, żeby dopełnić szklankę. Zawartoć szklanki wymieszać z mieszankš mšcznš (niezbyt dokładnie), wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać. Napełnić ciastem foremki muffinkowe (moim zdaniem wystarczy do 3/4 wysokoci papilotki).

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać razem, rozcierajšc palcami lub widelcem. Posypać muffinki.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze około 200 stopni C.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin