KIEŁBASA PRADZIADA.pdf
(
172 KB
)
Pobierz
347052188 UNPDF
KIEŁBASA PRADZIADA.
Przepis pochodzi z 1896 r.
Przepis na 10 kg surowca
1.
Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 6 kg
2.
Boczek 2 kg
3.
Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2 kg
Przyprawy
- Sól 0,18 kg
- Pieprz 0,020 kg
- Czosnek świeży 0,030 kg
- Cukier 0,02 kg
- Majeranek 0,03 kg
- Gałka muszkatołowa 0,002 kg
Jelita: jelita wieprzowe 26-28 mm
Sposób wykonania:
M
ięso chude mielimy przez sitko 8 mm, boczek - 8 mm, mięso z golonek lub wołowinę 3
mm. Po wykonaniu tej czynności wyrabiamy tzw. klej z mięsa ścięgnistego (przemielonej
przez siatkę 3 mm ścięgnistej wołowiny lub mięsa ścięgnistego z golonek.
Sposób robienia dobrego kleju:
Mieszamy mięso dodając szklankę wody, dodajemy sól,
cukier, czosnek, gałkę i przepuszczamy przez maszynkę na sitku 5 mm 2 lub 3 razy.
W ten sposób otrzymujemy klej dobrze wyrobiony.
Teraz możemy już dodać pozostałe mięso i przyprawy tj.: majeranek, pieprz. Wszystko
dokładnie mieszamy dodając szklankę wody i odstawiamy na 2 h.
Napełniamy
dość ściśle jelita odkręcając w odcinki jakie najbardziej nam odpowiadają.
Osadzanie
przez 2-3 h.
Wędzenie
w ciepłym dymie do jasno brązowego koloru.
Parzenie
przez 20 min. w temperaturze 72-76 st.C.
Schładzamy
bez wody tak, aby kiełbasa odparowała i schłodziła się do 30 st.C.
Ponowne wędzimy
ciepłym dymem przez ok. 3 h.
Zalecam wędzenie 2 razy ciepłym dymem po to, aby kiełbasa się wybarwiła tzn. chodzi o jej
kolorek na przekroju, gdyż jak zauważyliście, kiełbasa robiona jest bez dodatku saletry i
peklosoli, tylko na zwykłych
przyprawach.
Smacznego: Szczepan
Plik z chomika:
schranka
Inne pliki z tego folderu:
Kabanosy.pdf
(401 KB)
Kiełbasa czosnkowa wędzona.pdf
(300 KB)
Kiełbasa Justowska.pdf
(274 KB)
Kiełbasa chojnowska.pdf
(151 KB)
KIEŁBASA KRAKOWSKA SUCHA.pdf
(543 KB)
Inne foldery tego chomika:
[NAUKA]
►◄ GANG OLSENA
●Mały pływak
100 Najlepszych Swiatowych Filmów
1972-74
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin