Sos czekoladowyCzas przygotow. 15 min.100 g twardej czekolady,150 ml smietanki 12% lub mleka,2 zoltka,lyzka masla,lyzka cukru.1. Na patelnie wlozyc pokruszona na male kawalki tabliczke czekolady. Skropiclyzeczka zimnej wody, dodac maslo.2. Czekolade roztopic na malym ogniu. Przez caly czas mieszac, uwazac by sienie przypalila.3. Utrzec zoltka z cukrem na jednolita puszysta mase.4. Zagotowac smietanke lub mleko, mieszajac powoli wlewac do roztopionej czekolady.5. Dodac utarte zoltka, wymieszac, lekko podgrzac, ale juz nie gotowac. Podawacdo goracych puddingow.- Do sosu czekoladowego mozna dodac 20 ml rumu, brandy lub likieru czakoladowego.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 86.
rodynka