Stefanka.doc

(236 KB) Pobierz
Stefanka

Stefanka

Ciasto pochodzi z przepisu Iguany. Doskonałe na wszelkie uroczystości, ponieważ doskonale sie kroi i równie dobrze wygląda. W smaku podobne do miodownika. Należy jednak pamietać, by upiec ją dzień wcześniej. Zdecydowanie zyskuje na wyglądzie i smaku.

Składniki na ciasto:

50 dag mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

20 dag masła/margaryny

2 łyżki miodu

2 jaja

1 łyżeczka sody

Składniki na masę:

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru (maksymalnie)

20 dag masła/margaryny

1 cukier waniliowy

9 łyżek kaszy manny

Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części.

Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.

Jeśli ktoś lubi - każdy placek można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami - ja to pominęłam.

Polać polewą czekoladową. U mnie polewa została zrobiona ze 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej ze 125 g masła. Gęstość polewy można regulować dodając masło.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin