Zupa grzybowa
Składniki na 6 porcji:
30 dag mięsa z kością (cielęciny, kurczaka)
2 l wody
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por)
3 dag suszonych grzybów
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Grzyby umyj w zimnej wodzie i zalej w rondelku 2 szklankami wrzątku, potem zostaw na 30 minut, by napęczniały, ugotuj do miękkości. Na koniec ostudź i pokrój w paseczki.
Do garnka wlej pozostałą wodę (6 szklanek) i włóż mięso. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe, dodaj obraną włoszczyznę i gotuj razem do miękkości. Teraz wyjmij z wywaru miękkie mięso i jarzyny, a włóż pokrojone grzyby i wlej wodę, w której się gotowały.
Zupę zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wymieszaj ze śmietaną. Posyp natką pietruszki. Podawaj z makaronem, kluskami z lanego ciasta lub z groszkiem ptysiowym.
Uwaga! Zamiast śmietany możesz dodać zasmażkę przygotowaną z 3 łyżek tłuszczu i 2 łyżek mąki.
Marygold1