Zupa jarzynowa z kukurydzą.rtf

(7 KB) Pobierz
Zupa jarzynowa z kukurydz¹

Zupa jarzynowa z kukurydzą

 

Składniki na 4 porcje:

papryka

cebula

łodyga selera naciowego

3 łki oleju

szklanka ryżu

pół puszki kukurydzy

liść laurowy

kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY

opakowanie Zupy jarzynowej Standard WINIARY

2 łki mąki

2 szklanki mleka

2 łki posiekanej natki pietruszki

pieprz

 

Cebulę obierz i posiekaj, a umytą i oczyszczoną z nasion paprykę potnij w kostkę. Łodygę selera naciowego umyj, poodcinaj końce, oczyść z włókien i potnij na mniejsze kawałki.

 

Zrumień cebulę i ryż na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodaj paprykę, seler, kostkę rosołową, liść laurowy, wlej przygotowaną wcześniej gorą zupę jarzynową i gotuj przez 20 minut.

 

Zdejmij rondel z ognia. Mą rozprowadź niewielką ilością mleka, wlej do jarzyn razem z resztą mleka. Dodaj osączoną z zalewy kukurydzę, wymieszaj, zagotuj, na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.

 

Zupę przed podaniem posyp posiekaną natką. A jeśli komuś nijak nie pasuje do niej mleko, to może zastąpić je bulionem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin