Powidła królewskie.pdf

(28 KB) Pobierz
5857290 UNPDF
Powidła królewskie
Składniki:
1 kg zielonych pomidorów 1 kg gruszek 1 kg śliwek 1 kg jabłek 2 kg cukru 3 szklanki
łuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Pomidory, gruszki, śliwki i jabłka umyć, osączyć, oczyścić z pestek oraz gniazd
nasiennych, pokroić na kawałki i przełożć do rondla z grubym dnem, przesypując
cukrem. Dusić na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, aż owoce zamienią
się w pulpę. Gdy masa zgęstnieje, dodać orzechy wymieszać. Gorące powidła wkładać
do wyprażonych słoików twist off i szczelnie zakręcać. Słoiki odwrócić do góry dnem i
zostawić do ostygnięcia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin