Truskawkowy placek z budyniem.doc

(21 KB) Pobierz
Truskawkowy placek z budyniem

Truskawkowy placek z budyniem

250 g truskawek, 260 g mąki, 150 g masła, 175 g cukru, sól, 200 ml mleka,
cukier waniliowy, 3 jajka.

Z 230 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, szczypty soli i odrobiny mleka zagnieść
ciasto, owinąć je folią, wstawić na 30 minut do lodówki. Formę wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać, piec
około 20 minut.

Mleko zagotować, dodać cukier waniliowy. 75 g cukru utrzeć w rondelku z
jajkami, potem stopniowo dodawać 30 g mąki i gorące mleko. Budyń doprowadzić do
wrzenia, cały czas mieszając. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Truskawki
rozłożyć na cieście, zalać przestudzonym budyniem. Ciasto wstawić jeszcze na 10
minut do ciepłego piekarnika.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin