PĄCZKI JESZCZE RAZ.doc

(21 KB) Pobierz
PĄCZKI JESZCZE RAZ

PĄCZKI JESZCZE RAZ

 

SKŁADNIKI

60 dag mąki,
15 dag cukru,
15 dag masło,
6 jaj,
1/4 I mleka,
5 dag drożdży,
1 olejek rumowy,
20 dag powideł śliwkowych,
10 dag cukru pudru,
50 dag smalcu do smażenia.

 


Z 1/3 ilości mąki oraz z drożdży i mleka sporządzić rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, masło i starannie wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, wałkować je na grubość 3 cm na wysypanej mąką stolnicy, wycinać szklanką lub foremką krążki nakładać powidła (pół łyżeczki), zawijać brzegi, formować kulki i układać na serwetce wysypanej mąką. Kiedy podrosną, smażyć w gorącym smalcu. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin