Zanęty powierzchniowe
Przepis 1 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 45% - bułka tarta
· 20% - kasza kukurydziana
· 15% - biszkopty
· 10% - mączka arachidowa
· 10% - mączka sojowa
· zapach: wanilia (ok. 50g na 1,5kg)
Sposób wykonania :
· Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 2 :
Składniki :
· 0,5 szklanki bułki tartej mielonej
· 0,5szklanki biszkoptów mielonych
· 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
· Zapach na wody czyste - krew suszona
· Zapach na wodę zanieczyszczoną, brudną – anyż
Przepis 3 :
· 1 kg mąki kukurydzianej
· 1 kg bułki tartej
· 0,5 kg otrąb pszennych
· Zapach anyżowy
Przepis 4 :
· 0,5 kg bułki tartej
· 0,25 mieszanki orzechowej
· 1 paczkę lodów waniliowych w proszku
· 3 łyżeczki mleka w proszku
· Zapach waniliowy
Przepis 5 :
· 45% bułka tarta
· 20% kasza kukurydziana
· 15% biszkopty
· 10% mączka arachidowa
· 10% mączka sojowa
· Zapach wanilia
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
Przepis 6 :
· 0,5 kg mączki bananowej
· 0,7 kg mąki kukurydzianej
· 0,25 kg coco belgijskie
· 0,25 kg mączki sojowej
· Zapach bananowy
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
blackassassin