SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
CIASTO:
Ø 3 szkl. mąki
Ø 1 kostka margaryny „Kasia”
Ø 3 łyżki cukru
Ø 5 żółtek
Ø 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto, następnie podzielić je na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia posmarowaną masłem; drugą część włożyć do lodówki.
MASA SEROWA:
Ø 1kg. sera („IMPERIAL”)
Ø 2 całe jajka
Ø 1 szkl cukru
Ø 2 budynie śmietankowe
Ø 1 kostka masła
Ø 1 cukier waniliowy
Ø Trochę śmietanki jakby ser był za suchy
Twaróg pomielić i dodać do niego wszystkie wyżej wymienione składniki, tak wyrobioną masę wyłożyć na ciasto na blachę. Na górę poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki.
Z 5 białek i 1 szklanki cukru ubijamy pianę na sztywno i zalewamy brzoskwinie na blaszce. Potem na grubej tarce trzemy drugą połowę ciasta z lodówki na ubite białka i pieczemy ok. godziny w 190°C
mimi05