Orzechówka mocna.doc

(31 KB) Pobierz
Orzechówka mocna "dziadka Feliksa"

Orzechówka mocna "dziadka Feliksa"              

 

Proporcya: 1 kg zielonych włoskich orzechów, 1/2 litra spirytusu, 1/2 litra wódki czystej 40%, 1 szklanka miodu, szczypta imbiru.

 

Orzechy opłukać, wytrzeć, ponakłuwać śpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące.

Po upływie czasu tego, zlać spirytus do gąsiora przesączony przez miślin i szczelnie zakorkować, odstawić.

Z miodu i wódki zrobić syropu, (a robi się go tak; w małym garncu podgrzać miód i gdy już luźny dolewać powoli wódkę, cały czas mieszając) a gdy syrop ostygnie wymieszać ze spirytusem w gąsiorze.

Rozlać we flaszki szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Orzechówka gotowa do używania po 6 miesiącach być powinna, gdy dobrze przejdzie.

autor tej orzechówki: dziadek Feliks (zdun) - przepis spisany przez wnuka Chef Paul'a

 

Orzechówka

 

Składniki:              

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40-42%: 300 ml zaprawy orzechowej, 650 ml wódki czystej o mocy 40%, 45 g cukru.

Zaprawa orzechowa: 150 g orzechow włoskich (niedojrzałych, zielonych), 325 ml spirytusu o mocy 70%.

Sposób przyrządzania :              Zaprawa orzechowa: 240 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć z 95 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70%. Orzechy opłukać, pokroić na drobne kawałki, wrzucić je do gąsiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalać rozcieńczonym spirytusem. Gasiorek szczelnie zakorkować. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakończeniu maceracji zaprawę przelać do butelki i odstawic do leżakowania na 2-3 miesiace. Nalewka: Rozpuścić cukier w 2 łyżkach przegotowanej wody, dodać do niego zaprawę i po zmieszaniu dolać wódkę, następnie odstawić do leżakowania na 3-4 miesiące. - Orzechówka znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Podobnie jak inne owocowe, powinna być przygotowywana latem, gdy zielone orzechy włoskie są jeszcze dość miękkie i można je kroić. Jeśli chce się uzyskać ciemnobrązową barwe orzechówki, należy do zestawu dodać 4 ml karmelu.

 

Orzechówka (Przepis z 1885 roku)                            

250 g orzechów zerwanych na przełomie czerwca i lipca

0,5 l spirytusu

kawałek cynamonu lub płaska łyżeczka mielonego

2 gorzkie migdały

5 goździków

250 g cukru

250 ml wody (2 razy po 125 ml)

Spirytus wlać do dużego słoja. Włożyć do niego rozłupane na czworo młode orzechy oraz przyprawy korzenne, wlać 125 ml przegotowanej wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie. Następnie zagotować 125 ml wody z cukrem, wystudzić. Do syropu wlać przecedzoną orzechówkę, wymieszać. Przefiltrować przez bibułę (filtr do kawy), wlać do butelek. Po roku gotowe do użytku.

 

ORZECHÓWKA NA MIODZIE

Dodane przez Gość, w dniu - 25-05-2008 07:44

10 szt. zielonych orzechów, zalać 1 i. spirytusu i odstawić na 1 m-c w ciemne i ciepłe miejsce. Po m-cu zlać spirytus rozcięczyć wodą wg własnego uznania, ja dolewam około 0,9 l. wody i dodaję miodu do smaku też wg uznania. Przelać do butelek i na Boże Narodzenia można skosztować. Niebo w gębie.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin