8 podudzi kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 1,5 lyzeczki swiezego imbiru, drobno posiekanego 1,5 lyzeczki swiezego czosnku, zmiazdzonego 1 lyzeczka chilli w proszku 2 lyzeczki kminku mielonego 2 lyzeczki kolendry mielonej 1 lyzeczka soli 0,5 lyzeczki czerwonego barwnika spozywczego (do kupienia w sklepach arabskich lub indyjskich ) 1 lyzka pasty z tamaryndowca (do kupienia w sklepach arabskich lub indyjskich a nawet w supermarketach ) 150 ml wody 150 ml oleju Do dekoracji: liscie salaty, krazki cebuli, plasterki pomidor�w, cwiartki cytryny 1. W kazdym podudziu wykonac 2�3 naciecia. 2. Do miski wlac jogurt. Dodac imbir, czosnek, sproszkowana chilli, mielony kminek, mielona kolendre, s�l i barwnik spozywczy. Calosc dobrze wymieszac. 3. Dojogurtu z przyprawami wlozyc mieso i dokladnie wymieszac. Wraz z marynata wstawic do lod�wki przynajmniej na 3 godziny. 4. W oddzielnej misce polaczyc paste tamaryndowca z woda, nastepnie dodac do marynaty. Wymieszac i znowu marynowac przez 3 godziny. 5. Podudzia wlozyc do naczynia zaroodpornego, skropic olejem. Piec uprzednio podgrzanym piekarniku (grillu) przez 30 - 35 minut, od czasu do czasu przewracajac i skrapiajac olejem. 6. Podudzia ulozyc na lisciach salaty, udekorowac krazkami cebuli, pomidorem i cytryna. RADA : Chlebek naan oraz mietowa raitas beda doskonalym uzupelnieniem tego dania.
fajorek