Kurczak tandoori.txt

(1 KB) Pobierz
8 podudzi kurczaka
150 ml jogurtu naturalnego
1,5 lyzeczki swiezego imbiru, drobno posiekanego
1,5 lyzeczki swiezego czosnku, zmiazdzonego
1 lyzeczka chilli w proszku
2 lyzeczki kminku mielonego
2 lyzeczki kolendry mielonej
1 lyzeczka soli
0,5 lyzeczki czerwonego barwnika spozywczego (do kupienia w sklepach arabskich lub indyjskich )
1 lyzka pasty z tamaryndowca (do kupienia w sklepach arabskich lub indyjskich a nawet w supermarketach )
150 ml wody
150 ml oleju
Do dekoracji:
liscie salaty, krazki cebuli, plasterki pomidor�w, cwiartki cytryny
1. W kazdym podudziu wykonac 2�3 naciecia.
2. Do miski wlac jogurt. Dodac imbir, czosnek, sproszkowana chilli, mielony kminek, mielona kolendre, s�l i barwnik spozywczy. Calosc dobrze wymieszac.
3. Dojogurtu z przyprawami wlozyc mieso i dokladnie wymieszac. Wraz z marynata wstawic do lod�wki przynajmniej na 3 godziny.
4. W oddzielnej misce polaczyc paste tamaryndowca z woda, nastepnie dodac do marynaty. Wymieszac i znowu marynowac przez 3 godziny.
5. Podudzia wlozyc do naczynia zaroodpornego, skropic olejem. Piec
uprzednio podgrzanym piekarniku (grillu) przez 30 - 35 minut, od czasu
do czasu przewracajac i skrapiajac olejem.
6. Podudzia ulozyc na lisciach salaty, udekorowac krazkami cebuli, pomidorem i cytryna.
RADA : Chlebek naan oraz mietowa raitas beda doskonalym uzupelnieniem
tego dania.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin