Khorma z kurczaka Tak przyrzadzony kurczak najlepiej smakowal bedzie z ugotowanym na sypko ryzem basmati czas: 40 minut + 1 godzina marynowania miesa liczba porcji: 6 skladniki: 8 piersi kurczaka 2 cebule 150 ml naturalnego jogurtu 1 lyzeczka mielonych migdal�w 100 ml oleju 2 lyzeczki swiezego tartego imbiru 2 lyzeczki zmiazdzonego czosnku 1 lyzeczka mielonej kolendry 2 lyzeczki garam masala 1 lyzeczka chilli w proszku 1 lyzeczka nasion kminku s�l swieze liscie kolendry zielona papryczka chilli przyrzadzanie: W duzej misce wymieszac imbir, czosnek i przyprawy oraz migdaly. Dodac jogurt i dokladnie wymieszac. Tak przygotowana marynate pokryc oplukane wczesniej i oszuszone piersi z kurczaka (jesli sa duze, pokroic na mniejsze kawalki). Odstawic do lod�wki na godzine. Na duzej patelni rozgrzac olej. Wrzucic cebule i smazyc na zloty kolor. Dodac mieso i smazyc kolejne 5-7 minut. Wlac wode (ok. 150 ml) i dusic pod przykryciem 25 minut. Dodac liscie kolendry i posiekana zielona chilli i dusic kolejne 10 minut, mieszajac delikatnie raz na jakis czas.
fajorek