Sk�adniki * 1 pier� kurczaka (20 dag) * * szklanka g�stego jogurtu naturalnego * * 15 dag ry�u d�ugoziarnistego * * 2 pomidory * * 1/2 ma�ego og�rka (5 dag) * * cebula dymka * * p�aska �y�eczka pikli z chili i pomidor�w * * 1 p�aska �y�eczka �agodnej pasty curry * * 1/2 �y�eczki pikli z czosnku p�aska �y�eczka kurkumy * * 2 �y�ki soku z cytryny * * �y�ka jasnego sosu sojowego * * �y�ka oliwy * * s�l * * pieprz Opis przygotowania Ry� ugotowa� w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzi� i ostudzi�, Pomidory przekroi� na p� i wydr��y�. Og�rek i dymk� po sieka�, wymiesza� z wydr��onym mi��szem, na�o�y� do dw�ch po��wek pomidora, skropi� oliw�, po�ow� soku z cytryny i opr�szy� pieprzem. Pozosta�e po��wki nape�ni� po�ow� jogurtu wymieszanego z piklami czosnkowymi. Z reszty jogurtu i soku cytrynowego, pasty curry, pikli z chili i pomidor�w oraz sosu sojowego przygotowa� marynat�. Mi�so kurczaka prze kroi� wzd�u� na p�, (je�li pier� jest za gruba, dodatkowo �ci�� poziomo g�rn� cz��) w�o�y� do marynaty i wstawi� do lod�wki na 10 min. Nast�pnie wyj�� z marynaty i sma�y� na �rednio rozgrzanej patelni, naj lepiej grillowej, smaruj�c marynat�. Podawa� u�o�one na ry�u, z po��wkami pomidora wype�nionymi warzy wami i przyprawionym jogurtem.
fajorek