Sk�adniki 2 duze piersi z kurczaka 1 srednia cebula 2 lyzczeki imbiru 2 lyzeczki czosnku (swiezy lub w proszku) 1 lyzeczka kuminu (kmin rzymski) 1 lyzeczka kolendry 1/4 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka pieprzu 1 lyzeczka papryki najlepiej chilli 1 sredni pomidor 1 lyzka ketchupu 150 ml wody 1 jogurt naturalny (150 -200 ml) sol olej do podsmazenia skladnikow swieza pietruszka do dekoracji Pokroic pomidora w kostke. Posiekac cebule. Pokroic piersi z kurczaka w kostke lub sredniej wielkosci kawalki i osolic (tylko)! W miseczce wymieszac: imbir, czosnek, kumin, kolendre, kurkume, pieprz i papryke. Na rozgrzany olej wrzucic cebulke i podsmazyc na lekki braz. Dodac wymieszane przyprawy i dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac pokrojonego pomidora i ketchup. Zalac woda i zagotowac. Nastepnie dodac kawalki kurczaka i wszystko gotowac ok 10-15 min. Jak kurczak bedzie miekki nalezy dodac jogurt i podgotowac jeszcze ok. 5min. Podawac najlepiej z ryzem. Na talerzu mozna udekorowac zielona pietruszka. Dodatkowa uwga: Jest to jedna z wielu wersji tikka masala. Roznice polegaja na dodawanych przprawach. Prosze sie wiec nie dziwic, ze danie to moze smakowac nieco inaczej niz w indyjskiej restauracji.
fajorek