Słodkie aniołki.rtf

(8 KB) Pobierz
S³odkie anio³ki

odkie aniołki

 

Składniki:

30 dag mąki

20 dag miodu

2 jaja

10 dag cukru

2 dag masła

pół łeczki sody

łeczka przyprawy do pierników

lukier:

15 dag cukru

4 łki wody

ćwierć łeczki octu 6-proc.

 

W rondelku zagotuj miód. Mą przesiej przez sito, potem dodaj gorący miód, cukier, przyprawę korzenną, sodę, masło i jedno jajo. Wszystkie składniki wymieszaj i starannie zagnieć. Następnie dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mą.

 

Nożem wycinaj elementy aniołka: główkę, tułówsukieneczkę, skrzydełka w kształcie serduszka (przekrój je dość głęboko i rozchyl obie części), rączki - półksiężyce. Wszystkie elementy posmaruj rozbełtanym drugim jajem i połącz, zaczynając od skrzydełek, do których należy przykleić tułówsukieneczkę, a do tułowiasukieneczki - główkę i rączki. Aniołki przełóż na wysmarowanąuszczem blachę i wstaw do ciepłego piekarnika na 15-20 minut. Upiecz i wystudź. Lukrem posmaruj tylko skrzydełka, brzegi główki i tułówsukieneczkę.

 

Przygotuj lukier: zagotuj cukier z wodą, dodaj ocet i, mieszając, gotuj pod przykryciem około 2 minut, potem przestudź do temperatury około 60°C i utrzyj do białci. Zbyt gęsty lukier można rozcieńczyć odrobiną gorącej wody.

 

Z tego rodzaju ciasta możesz też - według uznania - formuj dzwonki, gwiazdki itp.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin