Słodkie zajączki.rtf

(7 KB) Pobierz
S³odkie zaj¹czki

odkie zajączki

 

Składniki:

50 dag mąki

po 5 dag: droży i cukru

szklanka mleka

5 dag masła

skórka otarta z pół cytryny

2 jaja

5 dag koryntek

5 dag migdałów

l

 

Droże wymieszaj z ł cukru i zalej letnim mlekiem (pół szklanki). Dosyp łki, zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop na małym ogniu. Mą wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie, wlej w nie wyrośnięte droże, po czym zagnieć ciasto. Następnie dodaj resztę cukru i mleka, szczyptę soli, jajo, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj jednakową ilość krążw o średnicy 5 cm i krążw o średnicy 3 cm. Mniejsze krążki natnij na długość 1 cm i lekko rozchyl, a następnie połącz z większymi krążkami. Z kawałw ciasta uformuj kuleczki i umieść je w miejscach łapek.

 

Rozbełtaj drugie jajo i pędzelkiem posmaruj zajączki. Zrób im oczka i noski z rodzynek, a do łapek doklej połówki migdałów. Zajączki połóż na natłuszczonej blasze i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 15 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin