Syrop z owoców czarnego Bzu.docx

(13 KB) Pobierz

Syrop z owoców czarnego Bzu

Składniki:

2 kg owoców czarnego bzu
1 kg cukru
1 cytryna
1 szklanka wody

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Owoce umyć, osuszyć i oddzielić od gałązek. Przełożyć do garnka, podlać wodą i zagotować. Gotować 15-20 minut na małym ogniu.

Zagotowane i lekko przestudzone owoce przecedzić (zlać na sito i pozostawić do samoczynnego odsączenia lub delikatnie przetrzeć na gęstym sicie). Sok połączyć z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie zagotować. Gorący syrop przelać do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15-20 minut.

Składniki wystarczą na ok. 9 słoiczków po 180 ml.

Na zdrowie! :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin