INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE KRAJALNICY DO MIĘSA „WILKA”.doc

(40 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE KRAJALNICY DO MIĘSA „WILKA”

 

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRACOWNIKA PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

Pracownik obsługujący krajalnicę „Wilk” powinien:

1. Pracę rozpoczynać punktualnie, będąc wypoczętym, trzeźwym, właściwie ubranym (białe ubranie robocze, kitel, nakrycie głowy, płócienne rękawice przystosowane do obsługi krajalnicy, buty gumowe, zimą gumofilce, ochronniki słuchu).

2. Wysłuchać instruktażu stanowiskowego, udzielonego przez przełożonego na temat fachowego i bezpiecznego obsługiwania krajalnicy.

3. Przed uruchomieniem krajalnicy koniecznie sprawdzić:

- stan noży, ich zamocowanie i ułożenie,

- działanie wyposażenia pomocniczego, termometru,

- stan koszy do podawania i odbierania masy mięsnej,

- działania łopatki do wygarniania masy,

- instalację elektryczną, wyłączniki, bezpieczniki, itp., a zauważone usterki i mankamenty usunąć lub zgłosić 

  odpowiednim służbom w celu ich likwidacji.

4. Krajalnicę uruchomić próbnie i upewnić się o jej prawidłowym działaniu.

5. Oświetlić stanowisko pracy oraz samą krajalnicę w sposób gwarantujący bezpieczną pracę i obsługę maszyny.

6. Usunąć zbędne materiały, pomoce, przedmioty utrudniające bezpieczną obsługę krajalnicy.

7. Mieć świadomość, że przyrządy tnące krajalnicy muszą być ostatecznie ostre, aby nie powodowały gniecenia surowca mięsnego, a rozdrabnianie następowało zgodnie z wymogami technologii poszczególnych asortymentów, w celu nadania im wymaganej konsystencji, pożądanej struktury i kleistości.           

8. Upewnić się, że siatki używane do rozdrabniania określonego asortymentu mięsnego są w dobrym stanie technicznym.           

9. Zapewnić, aby podłoga na stanowisku była równa, czysta, sucha, nie zaśmiecona, nie zatarasowana, a siatki zabezpieczające okna przed dostawaniem się much do pomieszczenia były całe i nie uszkodzone.

10. Przygotować odpowiednie pomoce do prawidłowej obsługi krajalnicy i zapewnić właściwe, cykliczne dostawy masy mięsnej do rozdrabniania.

11. Wszystkie zauważone usterki i zagrożenia zgłosić swojemu bezpośredniemu przełożonemu celem ich szybkiego zlikwidowania, a po upewnieniu się, że zostały one usunięte, przystąpić do właściwej obsługi krajalnicy według szczegółowej instrukcji, podanej przez producenta w DTR.

 

ZASADNICZE CZYNNOŚCI PRACOWNIKA PODCZAS REALIZOWANIA PRACY

Pracownik obsługujący krajalnicę „Wilk” powinien:

1. Wykonywać tylko prace zlecone przez swojego bezpośredniego przełożonego stosując bezpieczne metody pracy, nie stwarzając żadnych zagrożeń dla siebie, współpracowników i otoczenia.

2. Powierzoną pracę wykonywać solidnie, dokładnie, fachowo, rzetelnie, bezpiecznie, według obowiązujących zasad technologii oraz wskazówek i wytycznych swojego bezpośredniego przełożonego.

3. W zależności od rozdrabnianego asortymentu, na bieżąco obserwować prawidłowość działania narzędzi tnących np.: szarpaka czy dwuskrzydłowego noża oraz sitek.

4. Dokładnie przestrzegać zasad określonych w procesie technologicznym dla danego rodzaju asortymentu mięsnego.

5. Krajalnicę obsługiwać tylko zgodnie ze szczegółową instrukcją obsługi, podaną przez producenta w DTR.

6. Dla bezpiecznego obsługiwania krajalnicy, prawidłowo oświetlać całe stanowisko pracy.  

7. Mieć świadomość, że operacje rozdrabniania asortymentu mięsnego mogą mieć inny przebieg dla różnych produktów, ale zasadnicze czynności to przede wszystkim przepuszczanie masy mięsnej przez odpowiedniej wielkości sitka o właściwej średnicy oczek.

8. Powodować, aby w przypadku awarii krajalnicy, naprawę przeprowadzał właściwy pracownik, odpowiednio przeszkolony i uprawniony do tych czynności.

9. Mieć stale na uwadze, że podczas rozdrabniania masy mięsnej, mogą się zdarzyć niedociągnięcia w podawaniu np.: niewłaściwego rodzaju mięsa do określonego asortymentu, co może zakłócić przebieg operacji technologicznej i stworzyć sytuację zagrożenia z uwagi na konieczność dokonywania zmian masy mięsnej.

10. Obowiązkowo znać wszystkie elementy maszyny oraz jej budowę i działanie, między innymi dla potrzeb prawidłowego zakładania narzędzi tnących.

11. Pamiętać o tym, że niedopuszczalnym jest używanie stępionych narzędzi lub niesprawnej technicznie krajalnicy.

12. Załadunek masy mięsnej do krajalnicy dokonywać według odrębnie ustalonych zasad, w sposób gwarantujący eliminację zagrożeń.

 

 

 

 

 

13. Uruchamianie maszyny dokonywać, ostrożnie obserwując jej działanie, w razie stwierdzenia jej nieprawidłowego funkcjonowania, krajalnicę wyłączyć, o zaistniałej sytuacji powiadomić swojego przełożonego.        

14. Zawsze dobierać sitka o właściwej średnicy oczek dla rozdrabniania określonego asortymentu mięsnego.                       

15. Przekazywanie kosza z uzyskaną rozdrobnioną masą mięsną do dalszej obróbki, dokonywać zgodnie z założeniami technologii, nie stwarzając zagrożeń dla otoczenia.                                            

16. Montaż krajalnicy przed rozpoczęciem pracy oraz demontaż po jej zakończeniu, dokonywać w sposób gwarantujący pełne bezpieczeństwo dla siebie i otoczenia.                                                         

17. Każdy wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu bezpośredniemu przełożonemu.                                                  

18. Z chwilą zaistnienia wypadku przy pracy, pozostawić miejsce jego powstania w takim stanie, w jakim on się wydarzył, aż do czasu przybycia zespołu powypadkowego.                          

19. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do właściwego i bezpiecznego obsługiwania krajalnicy „Wilk” zwrócić się do swojego bezpośredniego przełożonego o wytyczne i wskazówki do dalszej pracy.   

 

CZYNNOŚCI ZAKAZANE PRACOWNIKOWI

Pracownikowi obsługującemu krajalnicę „Wilk” zabrania się przede wszystkim:             

1. Stwarzania zagrożeń dla siebie, współpracowników i otoczenia, przez stosowanie niebezpiecznych metod pracy przy obsłudze krajalnicy.

2. Wkładania rąk do krajalnicy podczas pracy maszyny.

3. Napełniać krajalnicę masą mięsną o niewłaściwym składzie, niezgodnym z założeniami technologii.  

4. Dotykania części wirujących krajalnicy, gdy jest ona w ruchu.

5. Dotykania jakichkolwiek elementów metalowych lub przewodów będących aktualnie pod napięciem.        

6. Dokonywania naprawy krajalnicy, nie posiadając dla tych celów odpowiednich uprawnień szczególnie, gdy maszyna jest w ruchu i pod napięciem.  

7. Uruchamiania krajalnicy przy otwartych pokrywach bocznych lub tylnych.

8. Uruchamiania krajalnicy niesprawnej technicznie.

9. Zezwalania na obsługiwanie maszyny osobom postronnym.

10. Przebywania lub przechodzenia pod naładowanym mięsem koszem.

11. Powodowania, aby podłoga na stanowisku roboczym była śliska, mokra, zatarasowana, zaśmiecona.                    

12. Nie przestrzegania zasad i rygorów technicznych określonych w procesie technologicznym.            

13. Używania stępionych, nieodpowiednich noży podczas operacji rozdrabniania masy mięsnej.

14. Wykonywania na stanowisku roboczym innych czynności niż przewidziane procesem technologicznym.         

15. Lekceważenia zasad bezpiecznego obsługiwania krajalnicy „Wilk”, co może stworzyć niebezpieczne sytuacje i zagrożenia także dla otoczenia.

16. Usuwania napisów ostrzegawczych lub jakichkolwiek zabezpieczeń na stanowisku pracy.            

17. Nie używania właściwych ochron osobistych, jeżeli taka konieczność zaistnieje, aby zostały zastosowane.

18. Picia alkoholu na stanowisku roboczym lub na terenie zakładu, brania udziału w niebezpiecznych „zabawach” czy „żartach”, stwarzając zagrożenia nie tylko dla siebie, ale także dla współpracowników czy otoczenia.

 

CZYNNOŚCI PRACOWNIKA PO ZAKOŃCZENIU PRACY

Pracownik obsługujący krajalnicę „Wilk” powinien:

1. Wyłączyć krajalnicę, zdemontować maszynę, wszystkie elementy dokładnie umyć i wysuszyć.              

2. Szczególną uwagę zwrócić na oczyszczenie noży i sitek.                

3. Uporządkować całe swoje stanowisko pracy.

4. Upewnić się, że pozostawione stanowisko pracy nie stworzy żadnych zagrożeń dla otoczenia.                                               

5. Stanowisko pracy opuścić po zakończeniu zmiany.                

 

UWAGI DODATKOWE

Pracownik obsługujący krajalnicę „Wilk” powinien:

1. Zawsze dbać o higienę osobistą i schludny wygląd, co jest wyjątkowo wskazane przy produkcji masy mięsnej (produktów do spożywania).           

2. Mieć świadomość, że krajalnica .Wilk" jest wyjątkowo niebezpieczną maszyną i stwarza przy jej niewłaściwej obsłudze, szczególnie groźne zagrożenia dla pracownika.                   

3. Przestrzegać wszystkie zasady i przepisy podane wyżej, gdyż za ich niestosowanie można być pociągniętym do odpowiedzialności.

4. Wiedzieć, że w razie zaistnienia sytuacji nie wymienionych w wyżej podanej instrukcji, zwrócić się do swojego bezpośredniego przełożonego o instruktaż dodatkowy w celu możliwości kontynuowania fachowego i bezpiecznego obsługiwania krajalnicy „Wilk”.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin