INSTRUKCJA BHP
dla placówek handlowych
Pracownik obowiązany jest:
· znać przepisy i zasady bhp, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym,
· wykonywać pracę zgodnie z przepisami i zasadami bhp oraz przestrzegać wydawanych w tym zakresie zarządzeń i wskazówek przełożonych,
· dbać o należyty stan maszyn i urządzeń oraz porządek i ład w miejscu pracy,
· używać przydzielonej odzieży ochronnej i roboczej oraz sprzętu ochrony osobistej zgodnie z przeznaczeniem,
· poddawać się okresowym badaniom lekarskim,
· przestrzegać zakazu spożywania alkoholu w miejscu pracy,
· niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym wypadku przy pracy albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego.
Kierownik obowiązany jest:
· organizować stanowiska pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp,
· zapewniać pracownikom odzież ochronną i sprzęt ochrony osobistej oraz dopilnować, aby środki te były stosowane zgodnie z przeznaczeniem,
· organizować i prowadzić pracę w sposób zabezpieczający przed wypadkami przy pracy i chorobami zawodowymi,
· zapewnić bezpieczny i higieniczny stan pomieszczeń i wyposażenia technicznego,
· zapewnić przestrzeganie przez pracowników przepisów i zasad bhp, wydawać polecenie usuwania uchybień w tym zakresie oraz kontrolować ich wykonanie,
· zapewnić wykonanie zarządzeń i zaleceń wydawanych przez organy nadzoru nad warunkami pracy.
1. Dostarczany towar należy przyjmować tylko od strony zaplecza.
2. Przyjęty towar należy składować na podestach lub paletach, z zachowaniem obowiązujących w tym zakresie przepisów przeciwpożarowych i bezpieczeństwa pracy.
3. Regały, stojaki i półki należy umocować w sposób wykluczający możliwość ich przechylenia lub przewrócenia. Należy przestrzegać ich oznaczonej nośności.
4. Wysokość ręcznie układanych stosów nie może przekraczać 1,5 m i oznaczonej nośności regału, a sposób ułożenia musi wykluczyć możliwość obsunięcia lub przewrócenia stosu.
5. Towary z regałów, stojaków i półek z wysokości większej niż 1,5 m należy zdejmować i układać przy użyciu specjalnych drabinek lub pomostów.
6. Towary z półek lub ze stosów należy zdejmować rozpoczynając od górnej warstwy.
7. Do przemieszczania towarów należy stosować właściwe środki transportowe. Środki transportowe i sprzęt powinny być dostosowane do właściwości przemieszczanych towarów i warunków technicznych pomieszczeń oraz spełniać wymogi bezpieczeństwa pracy.
1. Maszyny i urządzenia używane w placówkach powinny być zmontowane i eksploatowane w sposób wykluczający zagrożenia bhp.
2. Pracownik obsługujący maszyny i urządzenia powinien być przeszkolony w zakresie zasad ich bezpiecznej i właściwej eksploatacji oraz powinien posiadać prawo ich obsługiwania.
3. Pracownikowi obsługującemu maszyny i urządzenia należy udostępnić instrukcję bezpiecznej eksploatacji tych maszyn i urządzeń.
4. Maszyny i urządzenia należy czyścić, myć i konserwować dopiero po ich zatrzymaniu, a maszyny i urządzenia o napędzie elektrycznym po ich odłączeniu spod napięcia.
5. W czasie czyszczenia, mycia i konserwacji maszyn i urządzeń należy umieścić napisy zabraniające uruchamiania i włączania ich do sieci.
6. Na maszynach i urządzeniach o napędzie elektrycznym należy umieszczać napisy zabraniające włączania ich przez osoby nieupoważnione.
7. Maszyny i urządzenia powinny posiadać zabezpieczenie przeciwpożarowe.
8. Pracownik obowiązany jest utrzymać maszyny i urządzenia w nienagannej czystości.
9. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w pracy maszyn i urządzeń należy je zatrzymać, a spostrzeżone usterki zgłosić przełożonemu.
· kobiety
a) ręczne podnoszenie i przenoszenie ciężarów
- praca wykonywana stale - 12 kg
- praca wykonywana dorywczo - 20 kg
b) ręczne przenoszenie ciężarów pod górę:
- praca wykonywana stale - 8 kg
- praca wykonywana dorywczo - 15 kg
· kobiety ciężarne
a) do 6 miesiąca ciąży (włącznie) - 1/4 ww. wartości
b) po 6 miesiącach ciąży – nie może przenosić żadnych
ciężarów.
· mężczyźni - 50 kg
OPRACOWAŁ:
ZATWIERDZIŁ:
niunia085