kluski śląskie.txt

(0 KB) Pobierz
Sk�adniki na 10 porcji

�		1 kg ziemniaki
		
�		30g m�ki ziemniaczanej
		
�		1 jaj
		

Etapy przygotowania

1.		Oczy�ci�, umy�, obra� i ugotowa�. Wystudzi� je i zmieli�.
				
2.		Na stolnic� wy�o�y� ziemniaki doda� jajo i m�k�. Zarabia� no�em. Zagniata� r�koma do uzyskania jednolitej masy(aby sprawdzi� czy ciasto jest ju� gotowe nale�y przekroi� je no�em i patrze� na struktur� czy nie wida� grudek).
				
3.		Kiedy ciasto b�dzie gotowe nale�y robi� wa�eczki i kraja� je na ma�e kawa�eczki(tak jak na kopytka). Nast�pnie robi� z nich kuleczki i palcem robi� w nich wg��bienie.
				
4.		Uformowane kluski w�o�y� do osolonej wody gotuj�cej sie.
				
5.		Od wyp�yni�cia na powierzchni� wody gotowa� jeszcze jakie� 3-4 min( zale�y od wielko�ci klusk�w).
				
Zgłoś jeśli naruszono regulamin