Sk�adniki na 10 porcji � 1 kg ziemniaki � 30g m�ki ziemniaczanej � 1 jaj Etapy przygotowania 1. Oczy�ci�, umy�, obra� i ugotowa�. Wystudzi� je i zmieli�. 2. Na stolnic� wy�o�y� ziemniaki doda� jajo i m�k�. Zarabia� no�em. Zagniata� r�koma do uzyskania jednolitej masy(aby sprawdzi� czy ciasto jest ju� gotowe nale�y przekroi� je no�em i patrze� na struktur� czy nie wida� grudek). 3. Kiedy ciasto b�dzie gotowe nale�y robi� wa�eczki i kraja� je na ma�e kawa�eczki(tak jak na kopytka). Nast�pnie robi� z nich kuleczki i palcem robi� w nich wg��bienie. 4. Uformowane kluski w�o�y� do osolonej wody gotuj�cej sie. 5. Od wyp�yni�cia na powierzchni� wody gotowa� jeszcze jakie� 3-4 min( zale�y od wielko�ci klusk�w).
delinka