ZACIER.doc

(518 KB) Pobierz
ZACIER

ZACIER

              Surowcem do przygotowania bimbru mogą być dowolne substancje zawierające cukier i skrobię. Największą wydajność produktu uzyskuje się z cukru. Jego deficyt spowodował, że zaczęto masowo stosować w chara­kterze zastępczego surowca cukierki, syropy, ryż, herbatniki, konfitury, różne owoce, pastę pomidorową, groch, ziarna zbóż, pieczywo...

              Nieodłącznym składnikiem zacieru są drożdże. Głównie używane są spożywcze. Przy ich braku pomocne mogą być i mieszanki paszowe zawierające drożdże. Jeśli nie ma drożdży, zastępuje je chmiel. Dojrzałe: szyszki chmielu zalewa się wodą, gotuje i wywar dodaje do zacieru. Fermentacja powinna zachodzić w cieple. Najlepsza temperatura to 40-50 stopni. Na wsi przeważnie zacier fermentuje na piecu.
A oto kilka przepisów:

 


zdj.1
              W czym robić zacier?
Do tego celu mogą posłużyć szklane gąsiory 40-50 litrowe, lub beczki kwasoodporne 30- lub 60-litrowe (zdj.1)









 

              A oto kilka przepisów:

 

1TRADYCYJNY I NAJPROSTRZY

              Znana chyba wszystkim metoda "1410". Kilo cukru, 4 litry wody, 10 dkg drożdży. postawić na ok. 2-3 tygodnie. Prawidłowo powinno wyjść: 1 litr bimbru z 1-go kg. cukru

komentarz: przepis łatwy, szybki i wydajny ale bimberek dość mocno "zajeżdża" drożdżami i trzeba się napocić przy jego oczyszczaniu.
 

1 Z PRZECIERU POMIDOROWEGO, CUKRU I DROŻDŻY

              Jest to zmodyfikowany "1410" na "1437". 1kg cukru, 4l. wody, 3dkg. drożdży i 7dkg. przecieru pomidorowego. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na „musowa­nie", powino wyobić w ciągu 2-3 tygodni, przedestylować.

komentarz: Mój ulubiony przepis w okresie gdy nie ma świeżych owoców. bimberek wychodzi z niego klarowny o znacznie lepszym smaku. Polecam !

 

1 Z WINOGRON

              Sok wycisnąć na wino, (albo po prostu pognieść je) a do tego, co zostanie (na 12 litrów odpadów) 100 g drożdży, 5 kg cukru. Rozcieńczyć wszystko w 30 l. wody. Pozostawić na 2-3 tygodnie. Otrzymujemy 7 l. bardzo klarownej wódki.

komentarz: Mój faworyt, zdecydowanie polecam
 

1 Z JEŻYN

              jak wyżej tylko bierzemy jeżyny.

 

 

1 Z BURAKÓW - PIERWSZY SPOSÓB

              Zetrzeć na tarce buraki cukrowe, ugotować, odcisnąć. Do 30 1. soku buraczanego dodać 200 g drożdży. Postawić zacier w ciepłym miejscu. Po 5-6 dniach będzie gotowy. Nie trzeba dodawać cukru. Otrzymujemy 5 litrów.

komentarz: przepis może i dobry, ale mało praktyczny zwłaszcza dla ludzi z miasta. Dla amatorów

 

 

1 Z BURAKÓW - DRUGI SPOSÓB

              Zetrzeć i upiec buraki cukrowe - w 12 litrowym saganie. Nieco przestudzić, buraki powinny być cieple. Dodać do nich 5 - 6 kg cukru i 10 1. wody o temperaturze 24 - 25 stopni. Dodać 500 g drożdży rozpusz­czonych w niewielkiej ilości wody. Przykryć mieszaninę. Postawić w ciepłym miejscu. Powinno musować 3-4 dni. Przemieszać. Zacier jest gotowy, kiedy buraki opadną na dno naczynia, a na wierzchu utworzy się skórka. Potem nalać zacier do zbiornika i pędzić wódkę.

 

1 Z KONFITUR

              Wziąć 6l zepsutych konfitur, rozcieńczyć je w 301 cieplej wody, dodać 200 g. drożdży. Żeby otrzymać więcej bimbru, należy dodać jeszcze 3 kg cukru. Zacier postawić w ciepłym miejscu na 3 - 5 dni. Otrzymujemy 51 bimbru, a przez dodanie cukru - 9 l.

 

1 Z MELASY

              Melasa jest produktem ubocznym przy wyrobie cukru z buraków. Do jednego wiadra melasy dodać 200 - 250 g drożdży i rozprowadzić to wszystko w 25l wody. Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzy­mamy 6 - 7 litrów. Pożądana jest dwukrotna destylacja, gdyż za pier­wszym razem bimber ma niemiły zapach.

 

1 Z SOKU JABŁKOWEGO

              Przetrzeć albo rozdrobnić jabłka, wycisnąć sok. Na 35 l soku dodać 3 kg cukru i 200 g drożdży. Postawić w ciepłym miejscu. Jest gotowy po tygodniu. Otrzymujemy 6 - 71 bimbru.


 

1 Z SYROPU (DOWOLNEGO)

              6 l. syropu rozcieńczyć w 30 litrach wody i dodać 200g drożdży. Po tygodniu jest gotowy. Otrzymujemy 7litrów.

 

1 Z DZIKICH GRUSZEK

              Zebrać dziczki, wysypać je do drewnianego cebra lub beczki do połowy pojemności. Powinny tu zgnić. Potem zgnieść je drewnianym ubijakiem i pozostawić  na 2 - 3 tygodnie. Nie dodawać absolutnie niczego. Otrzymujemy 3 litry.

 

1 ZE ŚLIWEK

              3 wiadra śliwek zgnieść, powinny fermentować dwa tygodnie. Nie dodawać wody. Otrzymujemy 3 litry. Jeśli dodamy cukier, otrzymamy oczywiście więcej.

 

 

1 Z GRUSZEK

              Do 5I wody dodać 5 wiader zepsutych gruszek (ugotowanych), 2 kg . cukru i 200g drożdży: Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień.  Otrzymujemy 8 I bimbru.

 

1 Z KROCHMALU

              Na 2 wiadra wody dać 10 kg krochmalu i ugotować tak, jak kisiel Potem dodać 500 g drożdży i 1 kg cukru. Odstawić na 3 - 5 dni. Otrzymamy 11 l wódki.

 

1 Z CUKIERKÓW

              5 kg cukierków (z nadzieniem) rozpuścić w 2 wiadrach cieplej wody. Odstawić na 4 - 5 dni. Otrzymujemy 5 l. wódki.

 

1 Z CHAŁWY

              10 kg chałwy rozpuścić w 15 - 20 I ciepłej wody. Pozostawić na 8 dni otrzymujemy 101 bimbru, ale utrzymuje się zapach oleju słonecznikowego. Żeby go usunąć, można dodać do wódki gałązki mięty.

 

1 Z SUSZU

              2 kg suszonych jabłek lub gruszek zagotować w wiadrze wody, dodać  3 kg cukru, 300 g drożdży. Wszystko to szczelnie przykryć pozostawić niewielki otwór. Powinno stać przez tydzień w ciepłym miejscu. Do tego zacieru dodać przed produkcją bimbru wiązkę suszonej macierzanki. Otrzymujemy 3,51 bimbru.

 

1 ŁĄCZONY

              20 szklanek pszenicy, 31 wody, 1 kg cukru wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 dni. Potem dodać 5 kg cukru i 18 1 wody, Fermentuje 7 - 8 dni. Zacier powinien mieć gorzki smak. Przecedzić. Jeśli do wytłoków, które pozostają, dodać 5 kg cukru, 81 cieplej wody, pozo­stawić na 8 - 10 dni, to znów można otrzymać 12 -151 bimbru.

 

 

1 BEZ DROŻDŻY I BEZ CUKRU

              W tym przepisie drożdże i cukier są zastąpione naparem i słodem.

              Napar: w 2 litrach wody zagotować jedną garść świeżego chmielu (suszonego -dwie). Pozostawić chwilę, by wywar naciągnął. Odcedzić. Jeszcze ciepły wymieszać z garścią maki. Odstawić. Po 30 - 40 minutach napar jest gotowy.

              Słód: doprowadzić do kiełkowania ziarna żyta, wysuszyć je i zemleć. Do głównego składnika -buraków, ziemniaków, jabłek, gruszek itd. ­dodać napar i słód, rozcieńczyć wodą do stanu półpłynnego, pozostawić w ciepłym miejscu do „musowania", przedestylować.

Proporcje: na podaną ilość naparu - 3 kg słodu i 0,5 wiadra (5 - 61) głównego składnika. Otrzymamy 3 litry bimbru.

 

1 BIMBER O SMAKU MIODU PITNEGO

              4 słoiki (700-gramowe) miodu, 1 słoik (3l) syropu, 27l wody, 300 g drożdży. Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzymamy 7litrów gotowego produktu.

 

1 GOTOWY W CIĄGU DOBY

              Na 1 kg grochu dać 5 kg cukru, 500 g drożdży i 15l ciepłej wody. Dodać 11 mleka wprost od krowy. Postawić na jedna dobę. Otrzymamy 5 litrów.

komentarz:Wbrew obawom niektórych jest to możliwe, (dotyczy to również n/w przepisów). tylko należy pamiętać o wysokiej i stałej temperaturze zacieru (ok. 40-50 stopni) można to uzyskać za pomocą zwykłych grzałek do akwarium. drożdże giną w temperaturze 60 stopni więc nic im nie będzie.

 

1 GOTOWY W CIĄGU DOBY (WRUGI SPOSÓB)

              5 kg cukru, 25l wrzącej wody, 500 g drożdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba. Wszystko wymieszać. Przefermentuje w ciągu 24 godzin.

 

1 ...I W CIĄGU DWÓCH GODZIN

              10 kg cukru, paczka drożdży, 31 mleka, 3 wiadra wody wlać do pralki. Obracać 2 godziny. Pozwolić, by się ustało. Można przedestylować

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin