Przepis na sałatkę ziemniaczaną.doc

(30 KB) Pobierz
Test język polski klasa szósta

Test język polski klasa szósta

Imię i nazwisko ucznia                                                        data: ……………….

……………………………………

 

Przepis na sałatkę ziemniaczaną

Składniki na ok. 2 kg sałatki:

    średniej wielkości: 4 ziemniaki, 2 marchew­ki, l pietruszka, l seler, l cebula,

     3 kiszone ogórki,

    4 jajka,

    groszek konserwowy (ok. 250 g),

    słoik majonezu (ok. 250 g),

    musztarda, sól i pieprz (do smaku).

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler dokładnie umyć i ugotować -- koniecznie w skórkach! Ugotowane warzywa ostudzić, na­stępnie obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do głębokiej miski. Warzywa można również zetrzeć na grubej tarce, ale wtedy smak i konsystencja sałatki będą gorsze.

Obrać jajka, pokroić je w drobną kostkę i wrzucić do pokrojonych warzyw. Na­stępnie pokroić cebulę i ogórki oraz odsączyć z zalewy groszek. Wszystko wrzucić do miski, dodać łyżeczkę musztardy, posolić, popieprzyć do smaku i wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać majonez i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę przełożyć do szklanej salaterki i udekorować plasterkami kiszonego ogórka, gotowanej marchewki oraz listkami pietruszki. Przed podaniem na stół sałatkę włożyć do lodówki na ok. l godzinę.

1. Przygotowanie sałatki zaczynamy od:

A. umycia warzyw,

B. obrania ziemniaków,

C. zgromadzenia produktów.

D. Nie wiem.

2. Warzywa wchodzące w skład sałatki można:

A. pokroić lub zetrzeć - to bez znaczenia,

B. zetrzeć, ale lepiej je pokroić

C. pokroić, ale lepiej je zetrzeć.

D. Nie wiem..

3. Bezpośrednio po przyrządzeniu sałatki wskazane jest jej:
A. podanie,              B. zjedzenie,

C. schłodzenie.              D. Nie wiem.

4. Do zrobienia sałatki potrzebnych jest:

A. 5 składników                                          C. 21 składników

B. 12 składników                                          D. Żadna odpowiedź nie jest poprawna

5. Warzywa potrzebne do sałatki:

A. obiera się i gotuje                              B. Gotuje  w skórkach

B. Myje i gotuje  po obraniu                            D. Myje i kroi,  a później gotuje

6. Ugotowane warzywa wrzuca się:

A. do miksera                            B. głębokiej miski

C. salaterki                                           D. do  głębokiego talerza

7. Gotową sałatkę dekoruje się:

A. marchewką                                         

B. plasterkami  ogórka

C. plasterkami kiszonego ogórka, gotowanej marchewki oraz listkami pietruszki.

D. liśćmi pietruszki

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin