Pizza z zieloną papryką
CIASTO :
150 g. mąki żytniej,
150 g. mąki pszennej,
1/8 l. letniej wody,
3 łyżki oliwy,
30 g. drożdży,
1/2 łyżeczki soli.
FARSZ :
3 małe, zielone papryki,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
jajko,
50 g. masła,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2-3 łyżki ziół(bazylia, szałwia, oregano, zielona pietruszka
natka selera, rozmaryn),
125 ml. śmietany,
130 g. drobno utartego ementalera,
4 łyżki oliwy.
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże wymieszane z
wodą. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i oliwę, wyrobić
ciasto. Posypać mąką i zostawić na 20-30 minut. Gdy
podwoi objętość, rozwałkować, wyłożyć nim lekko
wysmarowaną tłuszczem blachę i nakłuć widelcem.
Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w krążki. Cebulę
i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki dusić na
maśle przez 5-8 minut. Dodać zioła, przecier pomidorowy
oraz rosół lub wino. Przyprawić solą i pieprzem.
Na cieście ułożyć farsz i posypać serem. Oliwą,
wymieszaną z jajkiem i śmietaną, polać wierzch pizzy.
Piec w gorącym piekarniku.
Faszerowana papryka.
40 dag. mielonej wołowiny,
4 zielone papryki,
cebula,
ząbek czosnku,
2 pomidory,
łyżka rodzynek,
5-6 zielonych oliwek,
50 g. migdałów,
łyżka octu lub soku z cytryny,
2 łyżki mąki,
filiżanka tartej bułki,
czarny pieprz,
sól,
oliwa lub olej do smażenia.
Strąki papryki podpiec na ruszcie, aż popęka skórka,
obrać, naciąć, wyjąć nasiona. Cebulę pokroić, czosnek
posiekać i rozgnieść z solą. Pomidory sparzyć we
wrzątku, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki umyć.
Cebulę zeszklić na oliwie, potem krótko podsmażyć
z mięsem.
Migdały sparzyć, osączyć, zdjąć skórkę, razem z oliwkami
drobno posiekać. Wymieszać z pomidorami, mięsem,
pieprzem, czosnkiem, cebulą, rodzynkami, przyprawić solą
i octem lub sokiem z cytryny. Smażyć przez 5 minut.
Farszem napełnić strąki papryki, panierować je w mące,
rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty
kolor.
Makaron z sosem grzybowym.
¨10 dag. makaronu - wstążek,
10 g. masła lub margaryny,
40 dag. pieczarek,
2 dymki (niekoniecznie),
2 łyżki śmietany,
2 cebule,
100 ml. wywaru z warzyw,
200 ml. chudego mleka,
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku,
pieprz cayenne,
szczypiorek,
sól.
Cebulę i dymkę obrać, umyć, drobno pokroić. Pieczarki
oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Poddusić z cebulą.
Zalać wywarem, dodać śmietanę i mleko, przyprawić solą
i pieprzem cayenne. Gotować na małym ogniu 5 minut.
Zagęścić mąką lub zasmażką. Gotować jeszcze 2 minuty.
Wstążki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Rozłożyć na talerze. Polać sosem grzybowym. Posypać
drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Spaghetti z oliwkami.
30 dag. spaghetti,
10 dag. zielonych oliwek,
4 strąki chili,
40 g. czarnych oliwek,
4 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
natka,
Oliwki osączyć, usunąć pestki, grubo posiekać. Strączki
chili przekroić wzdłuż, umyć usuwając nasiona, miąższ
pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć lub
posiekać.
Oliwę rozgrzać mocno na patelni. Poddusić na niej oliwki,
chili i czosnek, aż warzywa zmiękną i staną się szkliste.
Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody.
Odcedzić.Makaron wymieszać z oliwkami, chili, czosnkiem
i ewentualnie dosolić. Mocno podgrzać. Przed podaniem
posypać drobno posiekaną natką.
Rurki z pomidorami i papryką
30 dag. makaronu,
4 cebule,
1 czerwona papryka,
ostra papryka w proszku,
6 łyżek przecieru pomidorowego,
4 gałązki bazylii,
pieprz,
cukier,
60 g. parmezanu,
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek drobno
posiekać. Paprykę pokroić w kawałki.
Oliwę rozgrzać na patelni. Podsmażyć na niej paprykę,
cebulę i czosnek. Dodać paprykę w proszku i 16 łyżek
wody. Dusić przez chwilę. Dodać przecier pomidorowy,
sól, pieprz i szczyptę cukru. Gotować pod przykryciem
15 minut , 2 minuty przed końcem gotowania dodać mąkę.
Bazylię drobno pokroić i wymieszać z sosem.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody,odcedzić.
Podawać z sosem, posypanym parmezanem i pieprzem.
Uszka
20 dag. mąki,
1 jajko,
8 dag. suszonych grzybów,
1 cebula,
2 łyżki masła,
1 łyżka bułki tartej,
szczypta soli,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE CIASTA :
z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagnieść ciasto.
PRZYGOTOWANIE FARSZU :
grzyby (ugotowane w wywarze na barszcz) posiekać.
Cebulę obrać i również bardzo drobno posiekać, a
następnie podsmażyć na maśle, dodać grzyby,wymieszać
i podsmażyć. Dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Farsz
dobrze wymieszać.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić
na kwadraciki 4 x 4 cm. Na każdy kawałek ciasta kłaść
łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej,zlepiać
brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe rogi.
Uszka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-5 min.
Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.
Kapusta z grzybami
1 kg. kiszonej kapusty (mało kwaśnej),
10 dag. suszonych grzybów,
3 łyżki masła lub oleju,
1 łyżka mąki,
Kapustę lekko odcisnąć (sok pozostawić do doprawienia),
pokroić, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości.
Grzyby opłukać, namoczyć przez 1-2 godz. i ugotować w
1 szklance wody do miękkości. Następnie pokroić je na
cienkie paseczki i razem z wywarem dodać do kapusty.
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na maśle na złoty kolor
oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Zasmażkę
połączyć z kapustą, wymieszać i zagotować. Następnie
doprawić solą, pieprzem, a jeśli trzeba - sokiem z kapusty.
Krokiety orzechowe - PRZEPYSZNE
30 dag. ziemniaków,
15 dag. orzechów włoskich łuskanych,
2 jajka,
10 dag. bułki tartej,
3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia,
1 łyżka natki pietruszki,
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Gorące utłuc na gładką masę. Orzechy zemleć, połączyć
z ziemniakami, dodać 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, natkę
pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą
masę i formować krokiety długości 5-6 cm.
Każdy krokiet obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie
w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu
UWAGA! Są one świetnym dodatkiem do kapusty z
grzybami.Smażone grzyby suszone.”16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 3-4 cm.,
3 szklanki mleka,
1/2 szklanki bułki tartej,
4 łyżki mąki,
natka pietruszki,
olej do smażenia,
Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i
pozostawić do namoczenia na 6-8 godz. Następnie wyjąć
z mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do
miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć
drugą deseczką.
Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na
dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą.
Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i
bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na
rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
Smażony camembert lub brie
2 serki cemembert lub brie (mało dojrzały),
6 łyżek mąki,
6 łyżek tartej bułki,
Serki przekroić poziomo na pół. Każdą połówkę
dwukrotnie obtoczyć kolejno: w mące, rozbełtanym jajku
i tartej bułce. Na patelni rozgrzać masło. Panierowany
ser smażyć z obu stron, na jasnozłoty kolor. Podawać
gorący z owocami: brzoskwiniami, ananasami z puszki
lub ze świeżymi gruszkami, śliwkami i winogronami.
Sznycle serowe.
ž4 plastry sera salami lub tylżyckiego, warmińskiego, goudy
podlaskiego,
2 łyżki tartej bułki,
2 łyżki margaryny lub oliwy.
Plastry sera grubości 1,5 - 2 cm obtoczyć w mące,
rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym
tłuszczu, z obu stron, na rumiano. Skórka powinna być
chrupiąca, a ser w środku półpłynny. Sznycle serowe
podawać z ryżem na sypko i surówką sezonową.
Grzanki z szynką.
8 kromek bułki,
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego,
4 plastry szynki,
2 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii.
Cztery kromki posmarować masłem. Na każdej położyć
plaster sera i posypać ziołami, następnie położyć plaster
szynki i posypać ziołami, znowu położyć ser, a na wierzch
kromkę bułki. Kanapki mocno ścisnąć, kłaść na rozgrzany
tłuszcz i smażyć po 4 min stron na średnim ogniu.Podawać
gorące.
Naleśniki piwne.
2 jaja,
1-1,5 szklanki ciepłego piwa jasnego,
łyżka koniaku,
łyżka oliwy,
łyżeczka suszonych ziół: majeranku, estragonu, szałwi i
natki pietruszki,
Jaja dokładnie zmiksować z piwem i ( mieszając)
stopniowo dodawać mąkę,oliwę,koniak, a na końcu zioła.
Starannie wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut.
Usmażyć naleśniki. Można je podawać do mięs zamiast
ziemniaków, można nadziać farszem mięsnym lub jeść
polane ostrym sosem.
Naleśniki zielone.
10 dag mąki,
szklanka mleka,
2 łyżki stopionego masła,
10 dag szpinaku,
łyżeczka cukru,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
Mąkę,mleko,sól,gałkę i stopione masło ubić na jednolitą
masę, odstawić na godzinę. jaja utrzeć z cukrem i
zmiksowanym sparzonym szpinakiem, połączyć z
przygotowanym ciastem, dokładnie wymieszać.
Usmażyć cienkie naleśniki. Podawać jako gorąca
przystwawka. Można w nie zawijać dowolny, ale pikantny
farsz.
Naleśniki meksykańskie.
CIASTO:
10 dag mąki kukurydzianej,
20 dag mąki przennej,
jajo,
półtorej szklanki wody,
FARSZ:
3 łyżki ugotowanej roztartej fasoli,
15 dag zmielonej szynki,
2 łyżki oliwy,
ostra papryka,
Z podanych składników zrobić gładkie ciasto i usmażyć
naleśniki. ugotować jaja na twardo i drobno posiekać.
Połączyć z fasolą, szynką i przyprawami. Posmarować
naleśniki farszem, zwinąć i obsmażyć.
Naleśniki z orzechami.—3/4 szklanki pszennej mąki razowej,
szklanka maślanki,
łyżka miodu,
pół łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
olej,
cukier puder,
Do roztrzepanego jaja dodawać kolejno wszystkie
składniki (orzechy na końcu) i (cały czas mieszając)
wyrobić gładkie ciasto. Usmażyć na rozgrzanej patelni.
Naleśniki podawać posypane cukrem pudrem.
Cukinia faszerowana
4 małe cukinie,
20 dag mięsa mielonego,
pomidor,
mała cebula,
oregano,
sól i pieprz,
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką
miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno
posiekać, wymieszać z mięsem doprawić solą, pieprzem
i oregano. Napełnić farszem połówki cukini.
Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st. C wstawić cukinie
i piec 20 minut.
Podawać na gorąco z sosem pomidorowym (keczupem),
przybrać marynowanym selerem (pociętym w "zapałki")
i posiekaną natką pietruszki.
Bigos z pieczarek.
po pół kilograma:
- pieczarek,
- cebuli,
- kiełbasy,
- ogórków kwaszonych,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki masła roślinnego,
pieprz i sól,
Oczyszczone pieczarki,kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę,
a cebulę w plastry. Składniki bigosu osobno podsmażyć
na tłuszczu. Na koniec wszystko przełożyć do jednego
garnka i dusić 5 minut (w razie potrzeby podlać kilkoma
łyżkami wody). Dodać koncentrat, doprawić. Jeszcze raz
zagotować. Podawać z ryżem lub ziemniakami
.
Szparagi po maltańsku.
wiązka szparagów (około 300g),
5 cienkich plastrów szynki,
3 pomarańcze z cienką skórką,
1-2 łagodne cebule,
czarne oliwki,
koperek,
2 łyżki oliwy sól,
Szparagi oczyścić, związać w pęczki, gotować 20 minut
w osolonym wrzątku. Szparagi odsączyć ostudzić.
Dwie pomarańcze sparzyć, dokładnie umyć i osuszyć,
pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
Cebulę obrac pokroić w krążki.
Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą
i oliwą na sos. Pęczki szparagów owinąć plasterkami
z szynki, ułożyc na półmisku na przemian z plasterkami
pomarańczy i krążkami cebuli.
Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku.
Sos podać oddzielnie w sosjerce.
Puree z ziemniaków
1,5 kg ziemniaków,
3/4 szklanki mleka,
3 łyżki posiekanego koperku,
sól
Ziemniaki obrać, umyć, zalać w garnku osolonym
wrzątkiem i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić,
odparować, dodać mleko, masło oraz koperek i utłuc
tłuczkiem.
...
rusek27