Świąteczne kulki miesne.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

1 kg mieszanego mielonego miesa (70 % wolowiny, 30 % karkowki wieprzowej)

 

75 g bulki tartej

 

200 ml piwa

 

3 lyzki szwedzkiej musztardy

 

1 i pol lyzeczki soli

 

3 szczypty mielonego ziela angielskiego

 

2 szczypty mielonego bialego pieprzu

 

1 cebula

 

1 jajko,

 

maslo do smazenia

 

Sposób wykonania

 

Zmielic mieso i trzymac w lodowce (moze byc tez kupione mielone o tych proporcjach). W misce zmieszac bulke tarta z piwem i odstawic do "spuchniecia". Cebule drobno poszatkowac i zeszklic na dwoch lyzkach masla, (nie rumienic),ostudzic.

 

Do miski z bulka dodac zimna cebule, musztarde, sol, pieprz, jajko, zimne mieso i wszystko dokladnie wymieszac szybko.Formowac  bardzo male kulki rekami ( okolo 1,5 cm), moczonymi w wodzie caly czas.

 

Kulki ukladac na tacy pomoczonej mala iloscia wody. Podgrzac duza patelnie, jak tluszcz umilknie smazyc kulki po kazdej stronie i nie wszystkie naraz. Smazyc na srednim ogniu az beda ladnie brazowe, ze wszystkich stron. U nas jest wazne smazenie na masle, to daje smak orzechowy gotowym kulkom.

 

Kulki jesc od razu , albo szybko oziebic na tacach i zamrozic.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin