Składniki
1 kg mieszanego mielonego miesa (70 % wolowiny, 30 % karkowki wieprzowej)
75 g bulki tartej
200 ml piwa
3 lyzki szwedzkiej musztardy
1 i pol lyzeczki soli
3 szczypty mielonego ziela angielskiego
2 szczypty mielonego bialego pieprzu
1 cebula
1 jajko,
maslo do smazenia
Sposób wykonania
Zmielic mieso i trzymac w lodowce (moze byc tez kupione mielone o tych proporcjach). W misce zmieszac bulke tarta z piwem i odstawic do "spuchniecia". Cebule drobno poszatkowac i zeszklic na dwoch lyzkach masla, (nie rumienic),ostudzic.
Do miski z bulka dodac zimna cebule, musztarde, sol, pieprz, jajko, zimne mieso i wszystko dokladnie wymieszac szybko.Formowac bardzo male kulki rekami ( okolo 1,5 cm), moczonymi w wodzie caly czas.
Kulki ukladac na tacy pomoczonej mala iloscia wody. Podgrzac duza patelnie, jak tluszcz umilknie smazyc kulki po kazdej stronie i nie wszystkie naraz. Smazyc na srednim ogniu az beda ladnie brazowe, ze wszystkich stron. U nas jest wazne smazenie na masle, to daje smak orzechowy gotowym kulkom.
Kulki jesc od razu , albo szybko oziebic na tacach i zamrozic.
d.ceberek