Składniki
6 dużych liści włoskiej kapusty
25 g łuskanych orzeszków pistacjowych
300 g mięsa z królika
2 jajka
3 łyżki śmietanki 8%
1 łyżka posiekanego estragonu
200 ml wywaru z kurczaka
sól i mielony pieprz
Sposób przyrzadzania
1. Wybrać dorodne liście kapusty, bez plam. Ułożyć je w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze i gotować przez 3?4 minuty, aż lekko zmiękną. Osączyć i odstawić do ostygnięcia. Orzeszki pistacjowe grubo posiekać.
2. Mięso zemleć w maszynce do mięsa (lub pokroić w drobną kostkę). W misce roztrzepać jajka. Włożyć mięso, dodać śmietankę, a następnie mieszać, aż składniki się połączą. Dodać estragon oraz orzeszki pistacjowe. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
3. Liście kapusty rozłożyć na blacie. Wykroić grube nerwy i każdy liść przekroić wzdłuż na pół. Pośrodku każdej połówki liścia ułożyć trochę farszu, zawinąć brzegi liści w stronę nadzienia i owinąć je pozostałą częścią liścia. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, polać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut.
4. Podawać na gorąco polane wywarem z gotowania.
d.ceberek