Gołąbki nadziewane.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

6 dużych liści włoskiej kapusty

 

25 g łuskanych orzeszków pistacjowych

 

300 g mięsa z królika

 

2 jajka

 

3 łyżki śmietanki 8%

 

1 łyżka posiekanego estragonu

 

200 ml wywaru z kurczaka

 

sól i mielony pieprz

 

Sposób przyrzadzania

 

1. Wybrać dorodne liście kapusty, bez plam. Ułożyć je w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze i gotować przez 3?4 minuty, aż lekko zmiękną. Osączyć i odstawić do ostygnięcia. Orzeszki pistacjowe grubo posiekać.

 

2. Mięso zemleć w maszynce do mięsa (lub pokroić w drobną kostkę). W misce roztrzepać jajka. Włożyć mięso, dodać śmietankę, a następnie mieszać, aż składniki się połączą. Dodać estragon oraz orzeszki pistacjowe. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

 

3. Liście kapusty rozłożyć na blacie. Wykroić grube nerwy i każdy liść przekroić wzdłuż na pół. Pośrodku każdej połówki liścia ułożyć trochę farszu, zawinąć brzegi liści w stronę nadzienia i owinąć je pozostałą częścią liścia. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, polać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut.

 

4. Podawać na gorąco polane wywarem z gotowania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin