Dieta zrownowazona Anna Ciesielska - zasady [Filozofia zdrowia - fragmenty]).pdf

(112 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Ciesielska Anna - Dieta zr\363wnowa\277ona - zasady [Filozofia zdrowia - fragmenty])
Dieta zrównowaŜona
Z "Filozofii zdrowia" Anny Ciesielskiej
Aby dostarczyć naszemu organizmowi energii czi powinniśmy wszystko przygotowywać
"na ogniu", czyli lepsza jest kuchenka gazowa, niŜ elektryczna.
Dodawanie smaków
K kwaśny;
G gorzki;
S słodki;
O ostry;
SN słony
Smaki trzeba dodawać właśnie według przepisu, tzn. musza być dodane w tej kolejności,
jak jest napisane. Po wrzuceniu jakiegoś smaku moŜna zamieszać całość i potem wrzucać
następny.
JeŜeli potrawa ma za mało np. soli, a kończyło się jej przyrządzanie na smaku słonym
(SN), to moŜna sól dorzucić od razu, ale jeŜeli jej przyrządzanie kończyło się np. na
smaku słodkim (S), to trzeba najpierw uŜyć przyprawy o smaku ostrym (O) np. pieprz i
dopiero potem dosolić w smaku (SN)
Produkt poddany obróbce zmienia smak np. cebula surowa ostry, cebula gotowana słodki, a
przysmaŜona gorzki albo woda zimna słony, a wrzątek smak gorzki, ogórek kiszony to smak
kwaśny, a świeŜy ogórek jest słodki. Bardzo dojrzały na słońcu pomidor jest słodki (chyba Ŝe to
kwaśna odmiana), podobnie jak suszony. Zwykle pomidory i przecier uwaŜa się za smak kwaśny.
Kapusta biała (włoska, pekińska, kalafior, brokuły, kalarepa) jest ostra, kiszona kwaśna, a
czerwona gorzka.
Biały ser krowi jest kwaśny, ale kozi i owczy gorzki. Piwo pszeniczne kwaśne, pozostałe
gorzkie.
Miód do słodzenia uŜywamy miodu (nie cukru) uŜywamy miód rzepakowy, albo
wielokwiatowy.
Jedną z cenniejszych właściwości miodu jest jego działanie na drobnoustroje
chorobotwórcze dla człowieka.
Działanie miodu na serce i układ krąŜenia znane jest od dawna. Dzięki duŜej
zawartości glukozy i fruktozy miód jest produktem łatwo przyswajalnym przez organizm,
w tym, przez mięsień sercowy.
Miód powoduje obniŜenie ciśnienia tętniczego krwi , a takŜe rozszerzenie naczyń
wieńcowych .
Przyczynia się do zahamowania procesu miaŜdŜycowego.
Miód odznacza się właściwościami antybiotycznymi, przeciwzapalnymi i
odnawiającymi , a takŜe właściwościami przeciwalergicznymi .
Związane jest to, przede wszystkim, ze zmniejszeniem obrzęku błon śluzowych, który
towarzyszy stanom alergicznym dróg oddechowych, jak równieŜ z działaniem
uodparniającym miodu.
Miód normalizuje zaburzoną czynność wydzielniczą i motoryczną Ŝołądka.
Ponadto przyspiesza gojenie powierzchni błony śluzowej Ŝołądka i dwunastnicy poprzez
wchłanianie wody z chorej tkanki oraz działanie przeciwzapalne i odnawiające.
Dzięki niskiej zawartości białka oraz jonów sodu i chloru, miód wykazuje korzystne
działanie na nerki i drogi moczowe
zrodlo: "Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze", E. Holderna Kedzia, B. Kedzia
Cukier i słodycze
Cukier to najczystszy produkt chemiczny spoŜywany w duŜych ilościach. Powszechnie
mówi się o nim biała trucizna lub puste kalorie . Najczęściej uŜywamy sacharozy,
dwucukru pozyskiwanego z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych.
Cukier jest bardzo szkodliwy, ma naturę ochładzającą, silnie zakwasza organizm, osłabia
śledzionę, trzustkę, Ŝołądek i wątrobę oraz przyczynia się do nadmiernego wydzielania
śluzu w organizmie. Cukier jest potrzebny ludziom mieszkającym w gorącym, suchym
klimacie poniewaŜ działa ochładzająco i nawilŜająco.
DuŜe łaknienie cukru i słodyczy informuje nas o braku równowagi w pracy Ŝołądka,
śledziony i trzustki, o duŜym osłabieniu i wychłodzeniu tych narządów, które naleŜą do
elementu Ziemi i stanowią nasz centralny punkt oraz decydują o sprawności wszystkich
pozostałych organów. Potrzebują one naturalnego smaku słodkiego dla właściwej pracy.
Smak sþodki to gotowane potrawy jarzynowe i mięsnojarzynowe, jaja, masło,
miód, orzechy, kasze, zboŜa, ziemniaki, lukrecja.
Przy duŜym łaknieniu na cukier naleŜy ograniczyć spoŜywanie potraw kwaśnych, owoców,
surówek, zimnych napojów i lodów, gdyŜ produkty te silnie osłabiają Ŝołądek, śledzionę i
trzustkę, a więc powodują pogłębienie się choroby. Jedynym sposobem na uwolnienie się
od słodkiego nałogu jest rozgrzanie śledziony ciepłymi, gotowanymi potrawami.
Cukru nie naleŜy łączyć z mlekiem i jego przetworami, owocami, sokami, surowymi
warzywami, poniewaŜ obniŜa ich strawność i przyswajanie oraz pogłębia ich naturę
ochładzającą. Jedzenie duŜych ilości słodyczy tak dalece upośledza prace wszystkich
narządów, Ŝe nie są one w stanie strawić i przyswoić podstawowych produktów, jakimi są
warzywa, kasze czy mięsa. Prowadzi to w konsekwencji do wyniszczenia organizmu.
Typowym tego przykładem są dzieci niejadki , Ŝywiące się wyłącznie słodyczami, sokami i
serkami. Zjedzenie normalnego obiadu jest dla nich udręką.
Babka (jak i kaŜde inne ciasto, które będziemy spoŜywać w okresie świątecznym) jest
produktem WYCHŁADZAJĄCYM, wiec nie naleŜy jej jeść w nadmiarze. Pomimo, Ŝe jest
zrobiona wg PP, nie moŜna zlikwidować jej natury wychładzającej (cukier tu przecieŜ
występuje), ale przynajmniej jest duŜo lepiej strawna niŜ taka (czy takie inne ciasto)
robiona wg "starych" przepisów.
Ryby słodkowodne
Ryby słodkowodne równieŜ naleŜą do elementu Wody , ale mają inną naturę, neutralną i
lekko ocieplającą.
Szczególnie wskazany jest karp. Wzmacnia i podnosi energię, po operacjach i porodach
odbudowuje płyny wewnętrzne. Wskazany jest równieŜ podczas ciąŜy i karmienia piersią.
Wszystkie ryby słodkowodne są polecane przy leczeniu i wzmacnianiu nerek.
Ryby morskie
Ryby morskie naleŜą do elementu Wody . Mają naturę ochładzającą i naleŜy je spoŜywać z
umiarem, odpowiednio przyrządzone i przyprawione.
Zaleca się 12 razy w tygodniu jeść tłuste ryby morskie, np. makrele, halibuta, sardynki,
tuńczyka. Mięso tych ryb z uwagi na zawartość specyficznych tłuszczów i cennych
witamin pomaga w obniŜeniu ciśnienia i poziomu cholesterolu we krwi. Poprawia równieŜ
krąŜenie. Najlepiej jeść ryby świeŜe lub wędzone, ale moŜna korzystać równieŜ z konserw
z tuńczyka czy sardynki.
Napoje (kawa, herbata neutralna) powinno się pić pół godz. przed lub po jedzeniu
Kawa zboŜowa
W Polsce obok kawy naturalnej bardzo popularnym napojem jest kawa zboŜowa, gorąca
jest napojem ocieplającym, zimna skutecznie ochładza i gasi pragnienie. Jest
tradycyjnym napojem ludzi pracujących w upale. Jest dobrym, zdrowym napojem dla
dzieci, o wiele bardziej odpowiednim niŜ herbata, która ochładza, a zawarte w niej
alkaloidy działają na organizm pobudzająco.
Kawa zboŜowa powinna być podstawowym, codziennym napojem podawanym do
śniadania i kolacji. MoŜna ją słodzić miodem i dodawać do niej mleka.
Herbaty ziołowe
Wielu dietetyków i Ŝywieniowców poleca picie herbatek ziołowych. Dotyczy to szczególnie
osób starszych. Herbat ziołowych z pewnością byśmy pili więcej, gdyby nie problemy z
ich wyborem. Jedne ochładzają, drugie są neutralne, jeszcze inne są rozgrzewające. Jak
kaŜdy produkt, mają swoją naturę.
Herbata miętowa jest silnie ochładzająca, dobra na gorącą wątrobę. Pita często osłabia
wątrobę i szkodzi naszym oczom.
Herbata rumiankowa ochładza, czujemy ciepło tak długo, jak ją pijemy. Dobra na stany
zapalne.
Herbata tymiankowa rozgrzewa, polecana przy nadmiarze wilgoci i wychłodzeniu.
Herbata anyŜkowa neutralna, uspokajająca i rozkurczowa
Herbata lipowa rozgrzewająca i neutralna
Herbaty owocowe kwaśne odświeŜają i ochładzają
Herbata czarna z dodatkiem kwiatu jaśminu jest silnie rozgrzewająca.
Herbata lukrecjowa neutralna, słodka, równowaŜąca, przeciwnowotworowa, podnosi
ogólną odporność. Bardzo polecana.
Herbata imbirowa silnie rozgrzewająca i wspaniała na zastój wątrobowo Ŝołądkowy z
wzdęciami i wymiotami.
Herbata z melisy uspokajająca
Herbata z nagietka neutralna i wzmacniająca
Nie powinno się pić herbatek jednoskładnikowych, ale najlepiej z trzech lub pięciu ziół.
Przykładowe zestawy:
^ tymianek, lukrecja, imbir rozgrzewająca
^ owocowa kwaśna, tymianek, anyŜ, lukrecja, imbir neutralna
^ daktyle, lukrecja, cynamon, imbir rozgrzewająca
^ tymianek, lukrecja, mięta ochładzająca
^ rumianek, lukrecja, mięta ochładzająca, rozkurczowa
^ tymianek, lipa, lukrecja rozgrzewająca
^ owocowa kwaśna, tymianek, lipa, lukrecja, imbir neutralna
Lukrecja jest jednym z najwaŜniejszych ziół wzmacniających element Ziemi , czyli
śledzionę, trzustkę i Ŝołądek. Nieprawdą jest, Ŝe podnosi ciśnienie, chyba, ze będziemy ją
stosować w nadmiarze jako jedyny składnik. Stosowana w zrównowaŜonych zestawach
nie wywołuje ubocznych skutków.
Ciesielska napisała: nie polecam picia imbirówki osobom przypadkowym, będącym na
starym jedzeniu z poczucia odpowiedzialności. Nie jestem w stanie przewidzieć, jak
zareaguje osoba, która przed wypiciem imbirówki zjadła owoce lub wypiła wodę, zjadła
kanapkę z Ŝółtym serem lub jogurt owocowy. Poza tym imbirówka nie zadziała w
organizmie, który funkcjonuje w niskiej energii poŜywienia kwaśnegosurowegozimnego.
NaraŜanie się na takie skoki energetyczne moŜe być naprawdę niebezpieczne. A tak w
ogóle, to jeśli ktoś wyciąga rękę po imbirówkę, musi mieć świadomość, Ŝe szuka ratunku
w zupełnie innej energii, więc wypada się zastanowić, według jakich zasad chce Ŝyć.
Produkty zboŜowe
W naszym klimacie zboŜa są podstawa poŜywienia. Dostarczają węglowodanów, białka,
waŜnych witamin i soli mineralnych. Ziarna zbóŜ najczęściej jadamy w postaci chleba,
kasz i makaronów.
PoŜytek z nich czerpiemy wówczas, gdy jadamy je wolno, długo przeŜuwając nie
zakwaszają wówczas organizmu!
Chleb
Chleb to centrum poŜywienia, jest utoŜsamiany z Ziemią . Zawiera ogromną ilość energii
Ŝyciowej. Ma naturę neutralną, słodką, wzmacnia wszystkie narządy. Współgra z kaŜdym
innym poŜywieniem. Wymienione zalety posiada jedynie chleb z pełnej maki, bez
chemicznych dodatków uszlachetniających, chleb wypiekany z mąki pszennej i Ŝytniej,
mieszanych w róŜnych proporcjach. Szczególnie korzystne działanie na nasz organizm ma
chleb Ŝytni wzmacnia serce, poprawia krąŜenie, działa przeciwzakrzepowo.
Współczesne technologie piekarskie preferują chleb delikatny, puszysty z róŜnymi
dodatkami. Naszym chlebem powszednim powinien być chleb typu graham, Ŝytni razowy
i zwykły pytlowy. Pieczywo białe powinniśmy jadać tylko od święta , poniewaŜ w
nadmiarze osłabia Ŝołądek, jelita i wątrobę. Białe pieczywo wskazane jest natomiast przy
diecie ochraniającej gorąca wątrobą ( ogień wątroby). Pamiętajmy, Ŝe chleb świeŜy jest
cięŜko strawny i naleŜy go bardzo dokładnie przeŜuwać, najlepiej jadać 2 3 dniowy, albo
nawet jeszcze starszy. Chleby z maki pełnej są równieŜ cięŜko strawne, zwłaszcza dla
osób z osłabionym, zimnym Ŝołądkiem, jelitami i wątrobą. Osoby z tymi dolegliwościami
powinny jadać pieczywo czerstwe i w małych porcjach, ale nigdy nie naleŜy z niego
rezygnować. Staramy się jeść jak najwięcej potraw ciepłych, czyli najlepiej jeść grzanki
Chleb to zdrowe, najbardziej uniwersalne poŜywienie. Dobry chleb zawiera bardzo waŜne
witaminy z grupy B, sole mineralne takie jak wapń, fosfor, Ŝelazo, magnez oraz bardzo
cenny błonnik. Największą jednak zaletą chleba jest to, Ŝe składniki odŜywcze zawarte w
ziarnach zbóŜ pozostają w doskonalej równowadze.
Nie powinniśmy poddawać się modzie i zaleceniom dietetyków, aby ograniczać spoŜycie
chleba, a w pewnych wypadkach nawet je eliminować na rzecz surówek i owoców. Jest to
niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci i młodzieŜy. Chleb jest im bardzo potrzebny dla
prawidłowego rozwoju i zdrowia. Pamiętajmy o obowiązku przygotowania dziecku do
szkoły solidnej kanapki. Dorastająca młodzieŜ to teŜ dzieci wymagające opieki.
Modne ostatnio chleby z dodatkami róŜnych nasion mogą być jadane tylko od czasu do
czasu i zawsze czerstwe. Jadane stale mogą spowodować osłabienie Ŝołądka i śledziony,
nadmierną produkcję wilgoci oraz zastoje w krąŜeniu energii.
Smalec wieprzowy jest podobnie ochładzający jak wieprzowina. Wszystkie wiec
problemy z nim związane są podobne jak przy spoŜywaniu wieprzowiny. Ze względu na
nasze warunki klimatyczne smalec jest nam potrzebny głównie w okresie jesieni i zimy
dla uzyskania odpowiedniej jakości jang naszego organizmu.
SpoŜywanie nadmiaru smalcu oraz tłustego mięsa bez przypraw, w połączeniu z
kwaśnymi, surowymi dodatkami i zimnymi napojami oraz słodyczami, jest ogromnym
zagroŜeniem dla zdrowia. Takie poŜywienie przyczynia się do zablokowania przepływu
energii i krwi, do wydzielania nadmiaru śluzu. Bezpośrednią jednak przyczyną takiego
stanu nie jest smalec, lecz ochładzające i niewłaściwe dodatki.
Smalec spoŜywany rozsądnie, z odpowiednimi przyprawami oraz produktami wzmocni
nasze siły. Jest potrzebny szczególnie ludziom młodym. Zjadany z rozgrzewającymi go
cebulą i przyprawami, jest lubianym dodatkiem do chleba. Poleca się nawet stosowanie
smalcu jako okrasy do kasz, potraw mącznych, ziemniaków, soczewicy. Nie wolno jednak
zapominać o przyprawach rozgrzewających.
Przyprawy rozgrzewające :
to te w smakach gorzkim, słodkim lub ostrym, czyli:
G szafran, kurkuma, majeranek, estragon, szałwia, tymianek
S koper włoski, anyŜ, kminek, jałowiec, cynamon, papryka słodka, wanilia
O pieprze (biały, czarny, zielony, róŜowy, cayenne, chili, ziołowy), papryka ostra, imbir,
gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon, liść laurowy, goździki, czarnuszka,
curry, kolendra, gorczyca
Witamina D
Witamina D pozwala na wchłanianie wapnia i fosforu zapewniając najkorzystniejszy
stosunek ilościowy tych pierwiastków. Istnieje wówczas prawidłowa ich koncentracja we
krwi oraz właściwe odkładanie się w kościach. Brak tej witaminy jest główną przyczyną
powstawania osteoporozy.
Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych. Są jednak
sytuacje, kiedy pewne zaburzenia chorobowe w organizmie nie pozwalają na
uaktywnienie się kalcyferrolu (witaminy D). Są to: choroba wrzodowa Ŝołądka i
nadkwasota, stany zapalne trzustki i jelit, choroby wątroby, nerek, zaburzenia pracy
przytarczyc oraz brak magnezu.
Witamina D znajduje się w produktach spoŜywczych takich jak masło, jaja, ryby, tran i
wątroba.
Wymieniłam produkty zdecydowanie niezalecane przez dietetyków ze względu na
cholesterol, chociaŜ wiadomo, Ŝe jego poziom w organizmie zaleŜy przede wszystkim od
prawidłowego metabolizmu. TakŜe co do promieniowania słonecznego mamy wiele
sprzecznych opinii. UwaŜam, Ŝe rozsądne korzystanie ze słońca daje wiele zdrowia.
Niekorzystne dla przyswajania tej witaminy jest odŜywianie się produktami z duŜą
zawartością wapnia, takimi jak Ŝółte sery, chude jogurty, chude mleko i twaróg oraz
silnie ochładzającymi (owoce, surówki, soki, lody i słodycze). MoŜe to w konsekwencji
doprowadzić do powaŜnych zakłóceń w organizmie.
Witamina A
Zgłoś jeśli naruszono regulamin