SAŁATKI
Jesienna sałatka z pora
O – kroimy pora w cienkie plasterki (jasną część)
Sn – lekko solimy
K – ogórki kiszone (kroimy je również dość drobno), ogórków powinno być przynajmniej tyle co pora
G – tymianek
Sł – oliwa z oliwek, łyżka majonezu, żurawina
Wszystkie składniki mieszamy i odstwiamy na pół godziny, żeby sałatka nabrała smaku.
Kapusta kiszona z pęczakiem
Sł – podsuszamy dużą cebulę na patelni
O – dodajemy pieprz,
Sn – sól
K – kilogram drobno pokrojonej kiszonej kapusty (świetna jest młoda kiszona kapusta)
Sł – kminek mielony
O – kolendrę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
K – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Osobno gotujemy pęczak:
G – wrzątek, kurkuma
Sł – kminek mielony, nieco oleju
O – pęczak (w proporcji do wody 1:3)
K – szczyptę estragonu albo bazylii
Ugotowany pęczak łączymy z kapustą i gotowe.
Kim-chee
Kim-chee to kiszonka z warzyw. Przepis pochodzi z Korei, ale taką kiszonkę można łatwo zrobić samemu w domu. Kiszonki mają dużą wartość odżywczą, szczególnie zimą. Bardzo polecam.
Białą rzodkiew kroimy w cienkie plasterki, świeży korzeń imbiru ucieramy na grubej tarce. Solimy (najlepiej solą morską), posypujemy delikatnie chilli, układamy w garnku (najlepiej glinianym z dopasowanym drewnianym wieczkiem z dziurką – jest to standardowe narzędzie do kiszenia). Czas kiszenia to kilka dni w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas dociskamy wieczko, żeby sok całkowicie pokrył warzywa. Po ukiszeniu odlewamy sok. Kiszonkę wkładamy do lodówki i zjadamy w ciągu kilku dni.
Tak samo można zrobić kiszonkę z różnych warzyw, np. kapusty pekińskiej, marchwi itp.
Kim-chee jest świetnym dodatkiem do duszonych warzyw i ryżu.
Letnia sałatka owocowa
Kroimy jabłko, soczystą gruszkę, dodajemy do nich garść namoczonych wcześniej rodzynek i garść pokrojonych śliwek. Mieszamy i dodajemy wyciśnięty świeżo sok z cytryny i pomarańczy. Posypujemy lekko cynamonem i kardamonem. Jeśli dodamy do tego listki świeżej mięty albo melisy będzie poemat!
Letnia sałatka ziemniaczana
Przepis na prostą sałatkę z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych.
Sł – kroimy w grubą kostkę ugotowane w łupinkach młode ziemniaki
O – dodajemy pieprz, świeży rozmaryn, pokrojoną cebulę cukrową
K – pokrojone w półplasterki ogórki małosolne, jabłko utarte na grubych oczkach
Sł – łyżkę majonezu i łyżkę oleju ryżowego
Składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na talerzu posypujemy świeżym koperkiem.
Sałatka z awokado i orzechami
Orzechowy smak i konsystencja sosu doskonale współgrają z łagodnym smakiem awokado i gorzkawą cykorią.
Do sałatki potrzebujemy: sałatę, jedną cykorię, 2 dojrzałe awokado, 3 dymki, 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych.
Układamy na półmisku liście sałaty, cykorii, pokrojone awokado.
Składniki na sos: łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki gładkiego masła orzechowego, pieprz i sól.
Sł – do masła orzechowego dodajemy
O – zmiażdżony ząbek czosnku, pieprz
K – sok z cytryny
G – szczyptę kurkumy
mieszamy i polewamy sosem składniki sałatki; po wierzchu posypujemy posiekaną dymką i orzeszkami.
Sałata z grzankami czosnkowymi
Rewelacyjna przystawka! Wykonanie trwa około 5 minut a można zaimponować najbardziej wytrawnym znawcom kuchni.
Główkę sałaty umyć, osuszyć i porwać na niewielkie kawałki.
Pokroić drobno cebulę dymkę i szczypiorek.
Pieczarki (około 15-20 dkg) pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć krótko na maśle (około 2 minut, żeby pieczarki były sprężyste)
Sałatę, dymkę i pieczarki rozłożyć na talerze.
4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 4 łyżkami oleju, dodać pieprz, sól, odrobinę sosu sojowego, kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy. Całość wymieszać i odstawić na krótką chwilę.
3 kromki razowego chleba pokroić w kostkę, rozgrzać łyżkę masła na patelni, wcisnąć do niego ząbek czosnku i chwilę podsmażyć. Włożyć kostki chleba i zarumienić.
Polać sałatę sosem, posypać ciepłymi grzankami i posypać szczypiorkiem.
Sałatka
- Pół średniej sałaty lodowej ,
- Kiełki dowolnie jakie mamy ,
- ser feta lub tofu ,
- oliwki,
- awokado,
- kilka kropel soku z cytryny ,
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie kukurydza.
Sałatę wypłukać, wysuszyć i podrzeć na małe kawałki, oliwki pokroić w plasterki, ser na małą kostkę ,awokado obrać i pokroić także w kostkę,
Wszystkie składniki wymieszać skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Gotowe!
Sałatka grecka
Aromatyczna, niebanalna, pożywna i lekkostrawna. I do tego łatwa w przygotowaniu.
O – pokrojona kapusta pekińska, czosnek, pieprz, krążki czerwonej cebuli
Sn – sól, oliwki, ser feta
K – ocet winny, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, bazylia
Sł – oliwa z oliwek
O - oregano
Zamiast kapusty pekińskiej możecie użyć sałaty zwykłej lub lodowej.
Sałatka jarzynowa
Sałatka z gotowanych warzyw, z groszkiem, marchewką, majonezem.
Gotujemy warzywa: marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki (gotujemy je w całości i nieobrane, tylko umyte). Po ugotowaniu studzimy i obieramy delikatnie ze skórki. Po czym bierzemy się za krojenie i łączenie składników:
Sł – kroimy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki na drobną kostkę, dodajemy groszek konserwowy, świeżą paprykę (również pokrojoną w drobną kostkę)
O – dodajemy pokrojonego selera, białą część świeżego pora, marynowany czosnek, pieprz, musztardę
K – pokrojone w kostkę ogórki (ogórków powinno być sporo, żeby zrównoważyły słodki smak większości warzyw)
Sł – majonez
Składniki mieszamy i odstawiamy sałatkę do lodówki. Jak postoi kilka godzin robi się naprawdę pyszna.
Sałatka ogórkowa wg kuchni pekińskiej
Oryginalny przepis na sałatkę ze świeżych ogórków, zapożyczony z tradycyjnej kuchni pekińskiej.
K – ½ kg małych, świeżych ogórków pokrojonych w centymetrowe plastry
G – szczypta tymianku
Sł – 2 łyżki cukru
O – 2 posiekane ząbki czosnku
Sn – łyżeczka soli, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka zimnej wody
K – 2 łyżki octu jabłkowego albo balsamicznego
Składniki wymieszać, włożyć do słoika i trzymać przed podaniem minimum 4 godziny w lodówce.
Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa to sprawdzony przepis na szybką i smaczną kolację. Komponenty można dobierać dowolnie i według fantazji.
O – ugotowany brązowy ryż, curry, oregano
K – drobno pokrojony kiszony ogórek, natka pietruszki
G – kurkuma, tymianek
Sł – kukurydza konserwowa, pokrojona drobno kolorowa papryka, majonez
Sałatka z ryżem to niezastąpione danie na szybką i smaczną kolację. Wersji tej sałatki może być tyle ile przygotowujących ją.
O – ugotowany (najlepiej brązowy ryż), curry, oregano
Sł – kukurydza konserwowa, pokrojona drobno kolorowa papryka, czerwona fasola, czarne oliwki, majonez
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Sałatka sezamowa z kiełkami
Potrawa zdrowa i smaczna.
Do sałatki potrzeba:
2 szklanki kiełków
3 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
sól
Imbir rozcieramy z sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem. Dodajemy kiełki, zieloną pietruszkę i ziarna sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.
Sałatka z ananasa
Jest to aromatyczna i lekka przekąska. Jej lekko wychładzające właściwości pasują do cieplejszych dni.
Sł – kroimy świeżego ananasa w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę połowę czerwonej papryki, kukurydzę konserwową
O – pokrojoną w kostkę połowę niewielkiej cebuli, pieprz
K – pokrojonego w paski zielonego ogórka, nieco soku z cytryny
G – kurkumę
Sł – 2 łyżki majonezu
Sałatkę podajemy na liściach zielonej sałaty.
Sałatka z ananasa i sera
To niezwykła sałatka, trochę pracochłonna, ale warto ją zrobić. Jest odświeżająca i wykwintna. Dobrze smakuje z białym, owocowym winem. A jeśli dodamy do tego świece i dobrą muzykę – mamy romantyczną kolację.
Składniki sałatki:
pół szklanki kiełków (najlepiej lucerny)
20 dkg sera gouda
pół świeżego ananasa
2 pomarańcze
150 gram kwaśnej śmietany
pestki słonecznika
Przygotowanie:
obieramy ananasa, kroimy na drobne kawałki
goudę kroimy w drobną kostkę
wyciskamy sok z jednej pomarańczy, łączymy ze śmietaną, dodajemy pieprz i sól
drugą pomarańczę kroimy na drobne kawałki
Łączymy ananasa, goudę, pomarańczę i kiełki lucerny, mieszamy, polewamy sosem śmietanowo-pomarańczowym.
Na suchej patelni prażymy garść pestek słonecznika i posypujemy sałatkę.
Sałatkę podajemy na liściach sałaty.
Sałatka z arbuza
Sł – ćwiartkę arbuza kroimy w kostkę
O – dodajemy szczyptę pieprzu
Sn – garść czarnych oliwek, 15 dkg sera feta pokrojonego w kostkę, szczyptę soli
Sł – nieco oliwy
Składniki wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.
Sałatka z cykorii i mandarynek
Bardzo Wam tą sałatkę polecam! Jest prosta w wykonaniu, aromatyczna i lekkostrawna.
G – 3 cykorie kroimy na dość cienkie paski (najpierw trzeba je przekroić i wyciąć głąb), skrapiamy sokiem z cytryny
Sł – 3 słodkie mandarynki obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i kroimy w kostkę
Przygotowujemy sos:
Sł – sok z jednej mandarynki, 2 łyżki oliwy z oliwek
O – pieprz
G – szczypta kurkumy
Polewamy sosem cykorię i mandarynki, dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietany i 1 łyżeczki kardamonu; dokładnie mieszamy.
Sałatka z gotowanych buraczków
Propozycja na jesienną, rozgrzewającą sałatkę z buraczków.
Majeranek, cebula i pieprz, którymi ją doprawiamy dodają energii i rozgrzewają.
Sł – utarte, gotowane buraki
O – drobno pokrojona cebula, pieprz
K – starte jabłko, sok z cytryny
G – majeranek
Sałatka z makaronu
Sałatka makaronowa to proste i smaczne danie kolacyjne. Dodając świeżą bazylię i mozzarellę nadajemy jej wykwintnego smaku.
Gotujemy makaron pełnoziarnisty i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie szykujemy:
1 paprykę czerwoną i jedną żółtą – kroimy je w cienkie paski
3 pomidory kroimy na ósemki
mozzarellę – kroimy w kostkę
szalotkę – kroimy na cienkie plasterki
Wszystkie składniki łączymy z wystudzonym makaronem, dodajemy garść czarnych oliwek, dodajemy soli i pieprzu, polewamy sosem winegret i posypujemy posiekaną, świeżą bazylią.
Sałatka z makaronu ryżowego i szpinaku
To naprawdę doskonała sałatka! Bardzo oryginalna w smaku, orzechy ziemne i sezam robią swoje.
Sn – ugotowany makaron ryżowy, szczypta soli
K – pokrojony w paski świeży szpinak (zastępczo może być sałata albo cykoria), kilka kropli octu balsamicznego
G – szczypta kurkumy i tymianku
Sł – olej albo oliwa, garść orzechów ziemnych
O – szczypta imbiru i pieprzu
Sn – sos sojowy
Łączymy składniki, odstawiamy na kilka minut. Na talerzu posypujemy prażonym sezamem.
Sałatka z selera i ananasa
Ta sałatka jest oryginalna w smaku i szybka w przygotowaniu. Sprawdza się na kolację z niespodziewanymi gośćmi.
Sł – kroimy w kostkę ananasy z puszki, dodajemy kukurydzę konserwową
O – 1 słoik pasteryzowanego selera, pieprz
Sn – sól, ok. 10 dkg startego żółtego sera
K – garść natki pietruszki
G – szczyptę tymianku
Surówka z białej kapusty
Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak, jest aromatyczna i ostra. Jeśli dodamy do niej świeży koper i małosolne ogórki – mamy pełnię lata na talerzu.
O – drobno pokrojona młoda, biała kapusta, cebula dymka pokrojona ze szczypiorem, pieprz
K – utarty, świeży ogórek (najlepiej małosolny), świeży koper
Sł – drobno pokrojona papryka, olej i majonez do smaku
Latem najsmaczniejsze są świeże zioła, przy odrobinie systematyczności można je wyhodować nawet na parapecie.
Surówka z cukinii
Sł – młodą cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy:
O – pokrojonego w cienkie plastry pora (białą część), kardamon, pieprz
K – sok z cytryny (dość dużo – trzeba zrównoważyć łagodny smak cukinii), pokrojone liście świeżych ziół (dobrze pasuje mięta)
Sł – łyżeczkę cukru brązowego, ok. 2 łyżki śmietany
Surówka z czerwonej kapusty
Przepysznie chrupiące danie, proste w przygotowaniu.
Składniki:
-główka czerwonej kapusty
-marchewka
-ogórek kwaszony
-czosnek
-cebula
-sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, goździki, majonez
...
bozena1978ch