Pizza salamandra.rtf

(1 KB) Pobierz

Pizza salamandra

 

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

3 dag drożdży

1 łyżka roztopionego masła

3 - 4 łyżki oleju

woda lub mleko (około 1 szklanki)

sól, cukier (szczypta)

Farsz:

6 plasterków salami

500 g pieczarek

5 cebul

1 papryczka chiili ( najlepiej piri piri)

2 strąki papryki słodkiej

oregano sól i pieprz lub przyprawa do pizzy

200 g sera

2 ząbki czosnku 

3 łyżki  sosu pomidorowego

 

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać, zrobić rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłej wody lub mleka - około 1 szklanki (ma mieć nie za rzadką konsystencję). Dodać sól, cukier (szczypta), olej i roztopione masło, pozostawić do wyrośnięcia. Rozprowadzić przy pomocy oleju po blaszce. Cebule obrać pokroić drobno podsmażyć dodać obrane i pokrojone w paski pieczarki. Przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą.

Paprykę przekroić wybrać pestki i  pokroić drobno w kostkę. Lekko podsmażyć. Papryczkę chilli pokroić w kosteczkę. Odrzucić pestki.

Na cieście układamy najpierw  sos pomidorowy, plastry salami. Pieczarki z cebulą oraz paprykę słodką i chilli. Posypujemy przyprawami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy starty ser na wierzch.  Podajemy z sosami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin