Nalewka wiśniowa.pdf

(47 KB) Pobierz
Nalewka wiśniowa
Nalewka wiśniowa
Dodano: 2005-10-27 10:37:49
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1956 razy.
2 kilogramy wiśni
10 goździków
0,5 laski wanilii
50 dag cukru
1 litr spirytusu
kawałek cynamonu
Wydrylować 2 kg wiśni, pozostawiając kilkanaście owoców z pestkami. Wsypać do słoja,
dodać 10 goździków, 0,5 laski wanilii i kawałek cynamonu, 50 dag cukru oraz 1 litr
spirytusu. Wymieszać i szczelnie zamknąć. Postawić w chłodnym pomieszczeniu, na co
najmniej pół roku. Po tym okresie odcedzić i zlać nalewkę do butelek.
Nadesłał: mermas mermas@vp.pl
Nalewka na wiśniach
Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5947 razy.
2 kg wisni
2.5 l spirytusu 70%
0.25 l syropu z cukru
0.25 l spirytusu 95%
Wisnie nalezy wydrylowac po czym piata czesc pestek wrzucic do nalewu, dodac
spirytus 70% i macerowac ok 2-3 miesiecy.
Nie mozna jednak maceracji przedluzac ponad miare - grozi to rozkladem substancji
bialkowych w owocach co moze doprowadzic do np. mysiego posmaku i zapachu.
Wlasnie dlatego nalewy owocowe robi sie spirytusem o steżeniu 70% - tzw. maceratem.
Natomiast co do pestek w wisniach - radze uwazac. jesli daje sie wisnie z pestkami -
trzeba dosyc krotko macerowac.
1
Dluzsza maceracja moze spowodowac przejscie nadmiernej ilosci zwiazkow cyjanowych
do nalewu - powoduje to zbyt silny zapach pestkowy, wodka staje sie "zygliwa" , po
spozyciu moze pojawic sie zatrucie kwasem pruskim objawiajace sie silnymi bolami
glowy.
Oczywiscie nalew z drylowanych wisni bylby dosyc pusty w smaku - dlatego tez w
praktyce sporzadzajac nalewke wisniowa przygotowuje sie nalew na wisniach
wydrylowanych w czesci a w czesci zawierajacych pestki lub tez sporzadza sie dwa
nalewy - na owocach drylowanych i na niedrylowanych - daje to wieksza kontrole nad
ostatecznym smakiem nalewki.
Po zakonczeniu maceracji nalew zlac, dodac syrop i spirytus 95% i odstawic na pare
tygodni zeby sie przegryzlo.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Nalewki - Wiśniówka #3 (mocna)
Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4737 razy.
1l spirytusu, 0,4l wody przegotowanej, 0,5l soku z wydrylowanych wiśni (otrzymuje się go
z ok. 1,5 kg wiśni wyciśniętych w woreczku płóciennym), 0,4 kg cukru i 1,5 g kwasku
cytrynowego zagotować razem.
Można również przygotować nieco inny zestaw składników: 0,5 kg prawdziwego miodu,
1,5 g kwasku cytrynowego i 0,2l wody, dla koloru - pół szklanki bardzo mocnej esencji
herbacianej lub karmel z łyżeczki cukru.
Po zagotowaniu odstawić na miesiąc, przefiltrować, rozlać do butelek o objętości 0,5l lub
większych, zakorkować i położyć w pozycji poziomej na 2 - 3 miesiące.
Ostrożnie zlać nalewkę znad osadu (tworzy się on takie na bocznych ściankach) do
butelek o objętości 0,5l i mniejszych.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin