ISO 22000.pdf

(1111 KB) Pobierz
Microsoft PowerPoint - ISO 22000
Zarządzanie bezpieczeństwem
zdrowotnym żywności wg norm ISO
serii 22000
prof. dr hab. TadeuszSikora
Katedra Zarządzania Jakością
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
445467659.002.png
Rodzina norm ISO 22000
• PN-EN ISO 22000:2006: Systemy
zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Wytyczne dla każdej organizacji należącej
do łańcucha żywnościowego.
* PKN-ISO/TS 22003:2007: Systemy
zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Wymagania dla jednostek prowadzących
audit i certyfikacjęsystemów zarządzania
bezpieczeństwem żywności.
 
Rodzina norm ISO 22000
• PKN-ISO/TS 22004: 2007: Systemy
zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Wytyczne stosowania ISO 22000:2005.
• PN-EN ISO 22005: 2007:
Identyfikowalnośćw łańcuchu pasz i
żywności. Ogólne zasady i podstawowe
wymagania przy projektowaniu i
wdrażaniu systemu.
 
System HACCP wgCodex Alimentarius
Codex Alimentarius podaje podstawowe
wymagania konieczne do wdrożenia systemu
bezpieczeństwa żywności. Sąnimi:
podstawowe pojęcia,
•definicje,
•zasady systemu,
•etapy wdrażania,
•drzewo decyzyjne i
•arkusz danych CCP
445467659.003.png
System HACCP wgCodex Alimentarius
CodexAlimentariuszaleca co należy zrobić, ale nie jak to należy
zrobić.
W dokumentach Komisji CodexAlimentariussąrównieżwymagania
dotyczące wdrożenia GHP.
Na ogółte wymagania dotyczące wdrożenia dobrych praktyk są
regulowane w ustawodawstwie krajowym, jako wymagania
podstawowe, które poprzedzająwdrożenie systemu HACCP.
Tak więc należy stwierdzić, ze wdrożenie systemu HACCP wg Codex
Alimentariuswymaga wdrożenia dobrych praktyk.
Należy podkreślić, że system HACCP nie podlega certyfikacji, a jest
ustanawiany przez kierującego zakładem.
445467659.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin