(odc.47) granita z lippi trójlistnej z kompotem jabłkowym.pdf

(118 KB) Pobierz
322559136 UNPDF
(odc.47) granita z lippi trójlistnej z
kompotem jabłkowym
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.47)
ilość osób: 4
czas przygotowania: 3 godziny, 20 minut
trudność: trudne
Granita*
4 gałązki lippi trójlistnej*, umyte w zimnej wodzie
skórka z jednej cytryny, obrana
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
425 ml gotującej się wody
6 kostek lodu
Przygotowanie
Zmrozić mała metalową blachę w zamrażarce. Lippię trójlistną, cukier i skórkę cytryny
przełożyć do rondla z gotującą się wodą. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Gotować przez 10
minut. Zdjąć z ognia. Wrzucić kostki lodu, żeby obniżyć temperaturę syropu. Przelać przez
sitko na zimną blachę (skórkę z cytryny i lippię trójlistną zachować na później), włożyć do
zamrażalnika na jakieś 2 godziny. Po tym czasie wyjąć blachę, widelcem przeskrobać cały
lód, włożyć do zamrażarki na kolejne 2 godziny.
*Granita to wczesne stadium produkcji lodów – w zasadzie to zamrożony lód, „zeskrobany”
widelcem w celu uzyskania kryształkowej formy. Granicie można nadawać różne smaki
używając soku owocowego, ziół, cytrusów. Jest bardzo orzeźwiające.
*Lippia trójlistna ma cytrynowy zapach, ma właściwości relaksacyjne – parzona jak herbata,
ułatwia zasypianie.
Kompot jabłkowy
1 jabłko, utarte
2 łyżki cukru pudru
sok z jednej cytryny
Dodatkowo
4 łyżeczki deserowe crème fraiche
gałązki lippi trójlistnej do przybrania
Przygotowanie
Dwie łyżki cukru przełożyć do małego rondelka, podgrzać na średnim ogniu do czasu aż
syrop, który powstanie będzie miał karmelowy kolor – cały czas mieć go na oku. Drobno
pokroić pozostałą z granity skórkę z cytryny i lippię cytrynową razem z jabłkiem dodać do
karmelu. Zamieszać. Gotować przez kilka minut.
Podawać w małych szklaneczkach: na dno przełożyć łyżeczką kompot, później łyżkę crème
fraiche, uzupełnić granitą, przybrać listkami lippi trójlistnej. Polać syropem pozostałym z
kompotu.
© Jamie Oliver
Zgłoś jeśli naruszono regulamin