DESER - OWOCE Z PATELNI2 gruszki,2 jabłka,20 dag jasnych winogron20 dag ciemnych winogron,100 ml wody,1 laska wanilii przekrojona wzdłuż,1 łyżka konfitur z moreli,1 kieliszek likieru Amaretto.Owoce umyć, jabłka i gruszki pokroić w ćwiartki, winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Na dużej patelni (najlepiej na patelni wok) wymieszać konfitury z wodą, dodać laskę wanilii, włożyć jabłka, gruszkii winogrona. Przykryć pokrywą i dusić na dużym ogniu, aż owoce puszczą sok. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze na małym ogniu ok. 20. minut nie mieszając owoców. Zdjąć z ognia skropić likierem, delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło, jeżeli są kwaśne można dosłodzić według uznania cukrem pudrem.
tunia-85