DESER.doc

(22 KB) Pobierz

DESER - OWOCE Z PATELNI

2 gruszki,
2 jabłka,
20 dag jasnych winogron
20 dag ciemnych winogron,
100 ml wody,
1 laska wanilii  przekrojona wzdłuż,
1 łyżka konfitur z moreli,
1 kieliszek likieru Amaretto.

Owoce umyć, jabłka i gruszki pokroić w ćwiartki, winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Na dużej patelni (najlepiej na patelni wok) wymieszać konfitury z wodą, dodać laskę wanilii, włożyć jabłka, gruszki
i winogrona. Przykryć pokrywą i dusić na dużym ogniu, aż owoce puszczą sok. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze na małym ogniu ok. 20. minut nie mieszając owoców. Zdjąć z ognia skropić likierem, delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło, jeżeli są kwaśne można dosłodzić według uznania cukrem pudrem.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin