Składniki:3 szkl mąki2.łyżki kakao1 łyżka sody2 opakowania przypraw do piernika1 szkl cukru0,5 kostki margaryny4 jajka1 szklanka miodu1 szkl śmietany3 łyżki olejuUtrzeć wszystko razem na końcu dodajemy olej i pieczemy placek.Wkładka do piernika4 jabłka pokroić w grubą kostkę zasypać ? szkl cukru i odstawić na 1 godz. Dodajemy garść orzechów grubo siekanych, garść rodzynek, słoik wiśni odciśniętych z syropu, 25 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody dobrze wymieszać.3 białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszać z jabłkami wyłożyć na blaszkę i upiec.Masa do piernika 2 szkl mleka, 20 dkg cukru, 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy z tego ugotować krem. Masło (1 kostka) utrzeć z ostudzonym kremem, rozpuszczoną czekoladą gorzką i trzema łyżkami spirytusu. Piernik przekroić, 1 część posmarować połową masy , położyć wkładkę dać drugą część masy i drugą połowę piernika wierzch polać polewą.Można jedno przełożenie zastąpić zamiast masy powidłem.
tunia-85