PIERNIK Z WKŁADKĄ.doc

(24 KB) Pobierz

PIERNIK Z WKŁADKĄ

Składniki:
3 szkl mąki
2.łyżki kakao
1 łyżka sody
2 opakowania przypraw do piernika
1 szkl cukru
0,5 kostki margaryny
4 jajka
1 szklanka miodu
1 szkl śmietany
3 łyżki oleju
Utrzeć wszystko razem na końcu dodajemy olej i pieczemy placek.

Wkładka do piernika
4 jabłka pokroić w grubą kostkę zasypać ? szkl cukru i odstawić na 1 godz. Dodajemy garść orzechów grubo siekanych, garść rodzynek, słoik wiśni odciśniętych z syropu, 25 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody dobrze wymieszać.
3 białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszać z jabłkami wyłożyć na blaszkę i upiec.

Masa do piernika
2 szkl mleka, 20 dkg cukru, 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy z tego ugotować krem. Masło (1 kostka) utrzeć z ostudzonym kremem, rozpuszczoną czekoladą gorzką i trzema łyżkami spirytusu. Piernik przekroić, 1 część posmarować połową masy , położyć wkładkę dać drugą część masy i drugą połowę piernika wierzch polać polewą.
Można jedno przełożenie zastąpić zamiast masy powidłem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin